Dieta eliminacyjna
Czym jest dieta eliminacyjna w leczeniu Hashimoto?
Dieta eliminacyjna w chorobie Hashimoto opiera się na usunięciu z jadłospisu substancji i składników pokarmowych, które mogą pobudzać do działania układ odpornościowy. Dieta eliminacyjna jest podstawową dietą w chorobach z autoagresji. Często dieta ta jest stosowana przez całe życie chorego.
Hashimoto to choroba o podłożu autoimmunologicznym. Procesy autoimmunologiczne przyczyniają się do powstawania niedoborów witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dieta eliminacyjna zawiera dodatkowo wysokojakościowe suplementy diety.
Co to jest Hashimoto – czytaj więcej.
Rolą diety eliminacyjnej w chorobie Hashimoto jest wyciszenie układu odpornościowego, uzupełnienie niedoborów oraz usprawnienie funkcji układu pokarmowego poprzez uszczelnienie ścianek jelita cienkiego.
Czego nie należy jeść w chorobie Hashimoto?
W chorobie Hashimoto należy wykluczyć z diety wszelkie produkty, które mogą pobudzać system odpornościowy. Choroby autoimmunologiczne powstają na skutek różnych nie do końca poznanych czynników, jednak w większości przypadków eliminacja tych samych pokarmów skutkuje poprawą zdrowia i samopoczucia. Eliminacja niektórych grup pokarmów leczy stany zapalne i poprawia funkcje układu pokarmowego.
Każda osoba chora na Hashimoto wymagać może eliminacji innych produktów z diety.
W ustaleniu szkodliwych produktów pomocne mogą być testy alergiczne lub na nietolerancje pokarmowe.
Równie dobrze możemy sprawdzić nietolerancje sami, testując pojedynczo wszystkie produkty. Jeśli po zjedzeniu np. marchewki występują jakiekolwiek negatywne objawy lub dyskomfort, jest to pierwszy znak że marchewka nam nie służy. Są jednak produkty które dają o sobie znać dopiero po kilku dniach, co nie jest już tak łatwe do zdiagnozowania. Najlepiej testować jeden produkt jako cały posiłek, obserwować i powtórzyć za kilka dni, jeśli objawy się powtórzą, wtedy prawdopodobieństwo nietolerancji jest większe.
Najczęściej występujące nietolerancje pokarmowe w chorobie Hashimoto:
- gluten (pszenica, żyto, jęczmień)
- mleko (jogurt, ser, śmietana, mleko),
- żywność wysokoprzetworzona (z chemią),
- jaja,
- marchew, truskawki.
Gluten jest to białko, które w wyniku modyfikacji genetycznych występuje w zbożach w bardzo dużej ilości, a dzięki swoim elastycznym właściwością jest używane do wyrobu większości gotowych wyrobów spożywczych. Znaleźć go możemy w chlebie, czekoladzie, jogurcie, margarynie czy cukierkach. Organizm ludzki nie jest w stanie strawić tak dużych ilości glutenu jakie otrzymuje z każdym posiłkiem. Konsekwencją niestrawionego białka są stany zapalne organizmu, problemy trawienne oraz choroby typu Celiakia czy nietolerancja glutenu.
Mleko składa się z białka (kazeiny) oraz cukru (laktozy). W organizmie człowieka mleko przyczynia się do powstania nadmiernych ilości śluzu, co skutkuje problemami układu oddechowego, typu katar, kaszel, zapalenie zatok i ucha. Dodatkowo cukier mleczny – laktoza, jest nie możliwy do strawienie wskutek braku enzymu laktaza, który umożliwiłby jego rozkład.
Całkowita eliminacja z diety glutenu i mleka daje największe rezultaty zdrowotne dla osób z chorobami autoimmunologicznymi. Poprawa procesu trawienia jest widoczna już po 7 dniach eliminacji glutenu i mleka. Zmniejszone zostają odgłosy przelewania się w jelitach, ustępują biegunki po posiłkowe, zmniejsza się ilość pryszczy i krost na skórze. Całkowite oczyszczenie organizmu z glutenu następuje po upływie od 6 do 12 miesięcy.
Gluten i mleko są najważniejszymi grupami produktów, które obok żywności przetworzonej, w pierwszej kolejności należy wykluczyć z diety dla Hashimoto. Ich spożywanie wiąże się z powstaniem stanów zapalnych i nieuleczalnych chorób.
Dieta w Hashimoto powinna być pozbawiona wszelkich produktów będących silnym alergenem typu soja, jajo czy orzechy. Nietolerancje pokarmowe ujawniają się często w przypadku odstawienia danego produktu i powrotu do niego po kilku dniach. Jest to czas w których organizm oczyści się z alergenu a potem zareaguje na niego z większą siłą.
Co jeść w chorobie Hashimoto?
Dieta w chorobach autoimmunologicznych skupia się przede wszystkim na spożywaniu żywności nieprzetworzonej, czyli jednoskładnikowej. Najlepszym źródłem białka w chorobie tarczycy jest mięso, zwłaszcza chude i różnorodne, bez antybiotyków i konserwantów. Bardzo ważną rolę w leczeniu niedoborów jest podaż dobrej jakości tłuszczy z zawartością omega 3 i 6, przyjmowanych na zimno. Źródłem wartościowych węglowodanów są zboża bezglutenowe w postaci mąk lub kasz, oraz warzywa, głównie poza strączkami, które dostarczają problemów trawiennych.
Co jeść w Hashimoto?
W chorobie Hashimoto należy jeść przede wszystkim zdrowe i naturalne produkty. Dieta w Hashimoto to mięso od rzeźnika, warzywa od lokalnego rolnika, zboża bezglutenowe i wodę niegazowaną.
Zakres produktów w diecie powinien być dostosowany do stanu zdrowia oraz nadwrażliwości i alergii. W procesie doboru produktów warto zdiagnozować alergie pokarmowe i nietolerancje. Nietolerancje pokarmowe nie są leczone, jednak często po odstawieniu produktu i wyleczeniu układu pokarmowego można powrócić do spożywania tego produktu bez szkody dla zdrowia.
ZOBACZ INNE WPISY Z KATEGORII ZDROWIE:
Jak to jest niedoczynność tarczycy?
Co to jest Hashimoto?
Przewodnik po dietach polecanych w leczeniu Hashimoto.
Przewodnik po produktach polecanych w chorobie Hashimoto.
Dieta elementarna.
Protokół autoimmunologiczny.
Suplementy diety w Hashimoto.
Zespół przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim – SIBO.