Bezglutenowa tortilla z boczniakami

  • Porcje: 1
  • Przygotowanie: 5 m
  • Czas gotowania: 5 m
  • Gotowe w: 10 m
Loading...
(5 / 5)

Macie ochotę na tortille?
Delikatny placek, kruche warzywa, smakowite boczniaki  z ogromną ilością zielonych listków?

Przedstawiam przepis na super szybką i rewelacyjne pyszną i zdrową kanapkę z warzywami i grzybami.

Na szczęście nie musimy już gimnastykować się z pieczeniem własnej tortilli, która z mojego doświadczenia nie jest najprostszym bezglutenowym plackiem do upieczenia w warunkach domowych. Możemy kupić bezglutenowe i bezlaktozowe tortille, które są zdrowe, elastyczne i pyszne.  Możemy je rolować, składać w kopertę, robić z nich kanapki czy stosować jako chlebek do maczania w sosach czy zupach.
W poniższym przepisie poza smakiem i pięknym wyglądem, otrzymamy również bogactwo witamin C, A, D, E, oraz minerałów typu potas i fosfor.
Kichamy, kaszlemy, drgają nam mięśnie i nie mamy na nic siły – to doskonały moment na wsparcie naturą.
Smacznego!

Składniki

Wartości odżywcze /porcja

Energia
460 kcal
Białko
11 g
Tłuszcze
19 g
Węglowodany
59 g
Błonnik 4 g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Boczniaki kroimy w paski i smażymy z cebulą na oleju kokosowym. Lekko solimy i po kilku minutach odstawiamy. Tortille wkładamy na chwilę do piekarnika by zmiękła, ale nie wysuszyła.

  • Krok 2

    Pomidory i ogórka kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Solimy i polewamy olejem lnianym. Warzywa dzięki soli puszczą soki i zmieszają się z olejem tworząc pyszny sos. Ciepłą tortille smarujemy ketchupem bezglutenowym, następnie układamy na niej boczniaki i pomidory z ogórkiem.

  • Krok 3

    Natki siekamy na kawałki i dodajemy dużą ilość na poukładane wcześniej warzywa. Polewamy odrobiną sosu z pomidorów i oleju lnianego.

  • Krok 4

    Zawijamy dolny brzeg tortilli najpierw, a potem składamy obydwa boki. W połowie placka owijamy go papierem do pieczenia lub pergaminem, zabezpieczając tortillę przez otwarciem się. Szybko, łatwo i pysznie. Smacznego!

Porady

  • Im więcej sosów tym większa szansa, że tortilla przecieknie, ale na pewno będzie bardziej smakowita. W temacie ketchupu polecam tylko taki, który jest najbardziej naturalny lub zrobiony przez nas samych. Wtedy mamy pewność co jemy.

  • Zielone listki kolendry czy pietruszki to bomba witamin i przeciwutleniaczy. Dostarczają nam duża ilość witaminy C, A i D. Olej lniany dostarcza najzdrowszych kwasów tłuszczowych Omega 3. Boczniaki to bogate źródło potasu i fosforu.

x