Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

  • Porcje: 9
  • Przygotowanie: 60 m
  • Czas gotowania: 30 m
  • Gotowe w: 1:30 h
Loading...
(4.5 / 5)

Od kilku lat podczas wigilii patrzyłam tylko jak inni objadają się pierogami. Tych z serem nigdy jakoś nie lubiłam ale te z kapustą i grzybami uwielbiałam. Zdecydowałam się nawet na ostatnie święta zamówić w pewnej restauracji pierogi bezglutenowe, ale niestety nie chciałam ich jeść. Były mdłe w środku, ciasto nie miało smaku a co najgorsze rozpadały się zanim się podgrzały.

Na szczęście odkryłam mąkę, z której wychodzą idealne pierożki.
Mąka bezglutenowa na makaron super się do tego nadaje. Ciasto łatwo się zagniata i wałkuje, a pierożki dają się skleić bez problemu.
Najbliższa wigilia będzie pyszna! Już nie mogę się doczekać.

Poznaj przepis na bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami bezpieczne dla Hashimoto.

Smacznego!

 

Składniki

Wartości odżywcze /porcja

Energia
2500 kcal /278 kcall
Białko
34 g /~4 g
Tłuszcze
210 g /23 g
Tłuszcze nienasycone
37 g /4 g
Tłuszcze nasycone
5 g /~2 g
Węglowodany
514 g /56 g
Błonnik
24 g /~3 g
Cukry
27 g /3 g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Zacznij od namoczenia grzybów przez kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie przełóż grzyby do wysokiego garnka, dołóż kapustę kiszoną. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłucz ją w zimnej wodzie i dopiero włóż do garnka. Dodaj sól, zioła i gotuj ok. 15 minut. Jeśli trzeba to podlej kapustę wodą by nie przywierała do dnia, ale to nie może być zupa:-)

  • Krok 2

    Po wystudzeniu kapustę należy drobno pokroić lub zmielić w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Jeśli zmielisz ją na drobnych to też będzie pyszna, smaki się wymieszają. Jeśli chcesz wyraźnie czuć gdzie jest grzyb a gdzie kapusta to wybierz te największe oczka.

  • Krok 3

    Przygotuj ciasto według instrukcji na opakowaniu mąki na pierogi lub makaron. Zamiast jaj dodaj gumę guar. Dodaj ją do mąki i przesiej by się równo wymieszała z mąką, dolej wody i płynny olej kokosowy. Wymieszaj. Zagnieć ciasto i odstaw na chwilę.

  • Krok 4

    Ciasto podziel na trzy części. Z każdej uformuj płaski placek. Rozwałkuj go na 2 minimetry i wytnij w nim krążki za pomocą szklanki lub profesjonalnego sprzętu do pierogów:-). Na środek krążka nałóż farsz i sklej brzegi pieroga zaczynając od środka aż po końce pieroga. Sklejone brzegi można ozdobić wyciskając wzorki widelcem.

  • Propozycja podania

    Pierogi można tradycyjnie gotować w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu do momentu aż wypłyną na wierzch, potem możemy je usmażyć na patelni. Równie dobrze można surowe wrzucić do głębokiego tłuszczu i smażyć aż się zrumienią. Smacznego!

Porady

  • Jeśli nie jesteś na diecie Low FodMap to polecam dodać do farszu smażoną cebulkę, doda smaku i przede wszystkim aromatu. Pierogi będą bardziej smakowite.

  • Ciasto na pierogi marki Nutri Free jest przeznaczone głównie na makaron. Po kilkunastu minuta zaczyna wysychać, dlatego nie trzeba specjalnie podsypywać mąką pierogów na desce, nie posklejają się. Natomiast po ugotowaniu lepiej nie układać ich jeden na drugim :-).

x