Od kilku lat podczas wigilii patrzyłam tylko jak inni objadają się pierogami. Tych z serem nigdy jakoś nie lubiłam ale te z kapustą i grzybami uwielbiałam. Zdecydowałam się nawet na ostatnie święta zamówić w pewnej restauracji pierogi bezglutenowe, ale niestety nie chciałam ich jeść. Były mdłe w środku, ciasto nie miało smaku a co najgorsze rozpadały się zanim się podgrzały.
Na szczęście odkryłam mąkę, z której wychodzą idealne pierożki.
Mąka bezglutenowa na makaron super się do tego nadaje. Ciasto łatwo się zagniata i wałkuje, a pierożki dają się skleić bez problemu.
Najbliższa wigilia będzie pyszna! Już nie mogę się doczekać.
Poznaj przepis na bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami bezpieczne dla Hashimoto.
Smacznego!
Zacznij od namoczenia grzybów przez kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie przełóż grzyby do wysokiego garnka, dołóż kapustę kiszoną. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłucz ją w zimnej wodzie i dopiero włóż do garnka. Dodaj sól, zioła i gotuj ok. 15 minut. Jeśli trzeba to podlej kapustę wodą by nie przywierała do dnia, ale to nie może być zupa:-)
Ciasto podziel na trzy części. Z każdej uformuj płaski placek. Rozwałkuj go na 2 minimetry i wytnij w nim krążki za pomocą szklanki lub profesjonalnego sprzętu do pierogów:-). Na środek krążka nałóż farsz i sklej brzegi pieroga zaczynając od środka aż po końce pieroga. Sklejone brzegi można ozdobić wyciskając wzorki widelcem.
Jeśli nie jesteś na diecie Low FodMap to polecam dodać do farszu smażoną cebulkę, doda smaku i przede wszystkim aromatu. Pierogi będą bardziej smakowite.
Ciasto na pierogi marki Nutri Free jest przeznaczone głównie na makaron. Po kilkunastu minuta zaczyna wysychać, dlatego nie trzeba specjalnie podsypywać mąką pierogów na desce, nie posklejają się. Natomiast po ugotowaniu lepiej nie układać ich jeden na drugim :-).