Smak dzieciństwa. Mama z tarką w ręku. Ciemniejąca (czasem) masa ziemniaczana w misce. Smażone placki posypane cukrem. Chrupiące i pyszne. Wielu z nas je pamięta i uwielbia.
Na szczęście nie musimy o nich zapominać czy żegnać się z nimi.
Najważniejszą zasadą w przepisie na bezglutenowe placki ziemniaczane jest usunięcie z oryginalnego przepisu mąki pszennej i jaja, dodajemy w zamian mąkę owsianą bezglutenową. Placki lekko różnić się będą swoją strukturą ale w smaku i aromacie różnicy nie znajdziecie.
Proporcje ziemniaków i mąk można dowolnie modyfikować do swoich preferencji. Miękkie i delikatne wymagają mniejszej ilości mąki ziemniaczanej, żeby uzyskać twardsze i sztywniejsze placki dodajemy więcej mąki owsianej lub dowolnej innej bezglutenowej, której smak nam pasuje lub jest niewyczuwalny.
Amatorzy mąki owianej kochają jej smak w potrawach i nie trzeba ich do niej przekonywać. Tym, którzy lubią subtelniejsze smaki polecam mąkę chlebową, z ciecierzycy czy nawet skrobię kukurydzianą. Odradzam natomiast mąkę z amarantusa, ma silny ziemisty aromat i może zdominować smak dania.
Zasmakuj się w plackach ziemniaczanych bezpiecznych dla osób z celiakią i Hashimoto.
Smacznego!