Bezglutenowe placki ziemniaczane

  • Porcje: 3
  • Przygotowanie: 10 m
  • Czas gotowania: 20 m
  • Gotowe w: 30 m
Loading...
(5 / 5)

Smak dzieciństwa. Mama z tarką w ręku. Ciemniejąca (czasem) masa ziemniaczana w misce. Smażone placki posypane cukrem. Chrupiące i pyszne. Wielu z nas je pamięta i uwielbia.

Na szczęście nie musimy o nich zapominać czy żegnać się z nimi.
Najważniejszą zasadą w przepisie na bezglutenowe placki ziemniaczane jest usunięcie z  oryginalnego przepisu mąki pszennej i jaja, dodajemy w zamian mąkę owsianą bezglutenową. Placki lekko różnić się będą swoją strukturą ale w smaku i aromacie różnicy nie znajdziecie.
Proporcje ziemniaków i mąk można dowolnie modyfikować do swoich preferencji. Miękkie i delikatne wymagają mniejszej ilości mąki ziemniaczanej, żeby uzyskać twardsze i sztywniejsze placki dodajemy więcej mąki owsianej lub dowolnej innej bezglutenowej, której smak nam pasuje lub jest niewyczuwalny.
Amatorzy mąki owianej kochają jej smak w potrawach i nie trzeba ich do niej przekonywać. Tym, którzy lubią subtelniejsze smaki polecam mąkę chlebową, z ciecierzycy czy nawet skrobię kukurydzianą. Odradzam natomiast mąkę z amarantusa, ma silny ziemisty aromat i może zdominować smak dania.

Zasmakuj się w plackach ziemniaczanych bezpiecznych dla osób z celiakią i Hashimoto.

Smacznego!

Składniki

Wartości odżywcze /porcja

Energia
1018 kcal /339 kcal
Białko
83 g /28 g
Tłuszcze
34 g /7 g
Tłuszcze nienasycone
24 g /8 g
Tłuszcze nasycone
15 g /5 g
Węglowodany
57 g /19 g
Błonnik
9 g /3 g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Umyte mięso kroimy w cienkie paski i smażymy bez tłuszczu aż się zrumieni. Mięso przekładamy do garnka i zalewamy 1 szklanką wody, gotujemy przez 20 minut.

  • Krok 2

    Oczyszczony por kroimy po skosie w cienkie talarki. Smażymy na patelni po mięsie, powinno zostać na niej trochę tłuszczu z mięsa. Zrumieniony por dokładamy do garnka z mięsem i razem gotujemy. Dodajemy sól, pieprz i inne przyprawy.

  • Kok 3

    Obrane ziemniaki możemy zetrzeć na tarce lub w maszynce do mięsa. Dokładamy mąkę ziemniaczaną, sprasowany lub drobno posiekany czosnek i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolejmy trochę zimnej wody. Ciasto powinno mieć lekko lejącą konsystencję.

  • Krok 4

    Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką małe lub duże placki, smażymy po 2 minuty z każdej strony.

  • Krok 5

    Zrumieniony placek ziemniaczany układamy na talerzu, polewamy sosem z mięsem. Najlepiej smakuje z łyżką jogurtu ryżowego lub sojowego i koperkiem i ulubioną surówką. Smacznego!

x