Bezglutenowy makowiec drożdżowy

  • Porcje: 8
  • Przygotowanie: 15 m
  • Czas gotowania: 60 m
  • Gotowe w: 1:30 h
Loading...
(4.8 / 5)

Z ciast drożdżowych uwielbiam wszystkie, ale najbardziej te z dodatkami typu suszone owoce czy mak.
Dzięki mąkom chlebowym i My (hashimotki i hashimoci) możemy sobie wyczarować pyszne, puszyste baby, placki czy makowce.
Jako małe przygotowanie do świąt przedstawiam i zachęcam by wypróbować przepis na bezglutenowy, bezjajeczny i bezmleczny makowiec zawijany.
Robiłam go z mamą będąc dzieckiem, zapomniałam trochę co się robi z makiem ale pamiętałam jak dobrze zwinąć placek.
Makowiec wyszedł aromatyczny, miękki i zanim się obejrzałam już zniknął 🙂
Smacznego!

 

Składniki

Wartości odżywcze /porcja

Energia
2835 kcal /354 kcall
Białko
41 g /5 g
Tłuszcze
115 g /14 g
Węglowodany
432 g /54 g
Cukry
112 g /14 g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Zaczynamy od ugotowania maku. Przepłucz mak i gotuj w wodzie przez 15 minut. Następnie przecedź na drobnym sitku tak by mak nie przeleciał przez oczka. Odstaw do wystygnięcia. Potem dodaj do maku łyżkę cukru i zmiel w maszynce do mielenia mięsa 4 krotnie. Zacznij od średnich oczek, ostatnie dwa razy zmiel mak przy użyciu najmniejszych oczek.

  • Krok 2

    Przygotuj ciasto chlebowe według przepisu, zmniejszając do małej szczypty sól oraz dodając pozostały cukier. Ciasto nie musi wyrastać, wystarczy je wymieszać. Przygotuj arkusz papieru do pieczenia, wysmaruj go odrobiną tłuszczu i rozłóż na nim ciasto na cienki placek. Na placku rozłóż mak.

  • Kok 3

    Ciasto powinno być cienkie na ok. 4 minimetry. Zacznij zwijać ciasto zaczynając od złożenia jednego brzegu. Pomagaj sobie papierem, staraj się zwijać ciasno. Po zwinięciu sklej końce wałeczka delikatnie je uciskając.

  • Krok 4

    Wałeczek ciasta zabezpiecz papierem do pieczenia na którym był rolowany, zostawiając po trzy centymetry luzu po obu bokach. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut lub dłużej. W tym czasie ciasto powinno wypełnić puste miejsca w papierze. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.

  • Propozycja podania

    Po upieczeniu makowiec powinien chwilę odpocząć i przestygnąć. Jednak ja uwielbiam gdy jest jeszcze ciepły. Możemy udekorować go lukrem lub ciemną polewą czekoladową, lub zjeść sote. Każdy sposób jest dobry. Smacznego

Porady

  • Porcja ciasta wystarcza na dwa cienkie lub jeden gruby makowiec. Zależy od tego czy lubicie dużo maku w porcji. Ja wybrałam dwa cieńsze wałeczki i piekłam je od 15 minut krócej.

  • Mak to nie najłatwiejszy składnik do mielenia w maszynce. Jeśli się już na niego zdecydujecie to mielcie go w małych ilościach i tyle razy ile chcecie. Ja lubię bardzo dobrze zmielony mak, czyli taki by nie trzeba było go gryźć.

x