Budyniowe babeczki z ciasta kruchego

  • Porcje: 10
  • Przygotowanie: 15 m
  • Czas gotowania: 30 m
  • Gotowe w: 1:30 h
Loading...
(5 / 5)

Ciasto kruche to propozycja na fantastyczne desery dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Ciasto kruche powinno być kruche, czyli nie elastyczne. Oznacza to że jeśli posiadamy mąki bez glutenu to ciasto kruche nam się uda.
Jest to wspaniała informacja dla wszystkich łakomczuchów cierpiących z powodu glutenu. Wykonanie ciasta kruchego jest bardzo łatwe. Potrzebujemy mąkę, masło i cukier. Proporcje składników są stałe : 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru. Ilość gramów dobieramy według swoich potrzeb, zachowując proporcje 3 części mąki, 2 części masła i 1 część cukru.
Ciasto kruche nie lubi ciepła, masło się rozpuszcza, a ciasto nie daje się wałkować. Składniki powinny być zimne, dłonie również :-).
Surowe ciasto nie jest elastyczne ale łatwo się skleja w przypadku podziurawienia, co ułatwia i uprzyjemnia pracę z lepieniem babeczek.
Podczas pieczenia ciasto pachnie masłem i budyniem.
Przedstawiam przepis na bezglutenowe kruche babeczki z budyniem.

Smacznego!

Składniki

Wartości odżywcze /porcja

Energia
2250 kcal /225 kcal
Białko
23 g /2 g
Tłuszcze
107 g /11 g
Węglowodany
310 g /31 g
Cukry
39 g /4 g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Mąkę rozcieramy z masłem i cukrem dodając po trochu wodę gazowaną zimną. Zagniatamy ciasto na gładką masę. Starajmy się nie używać większej niż zalecana ilości mąki. Odstawmy do lodówki ciasto na 15 minut.

  • Krok 2

    Wałkujemy ciasto na cienki placek i wykrawamy w nim duże kółka. Układamy ciasto w foremkach do babeczek. Na środek ciasta nakładamy owoc np. kawałek ananasa i zalewamy budyniem do 2/3 wysokości foremki.

  • Krok 3

    Babeczki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Podczas pieczenia budyń zmniejsza swoją objętość dlatego warto go uzupełnić po upieczeniu. Gotowe babeczki możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego!

Porady

  • To jaką ilość wody użyjemy do ciasta zależy od rodzaju użytej mąki. Mąki bezglutenowe różnie chłoną wodę, dlatego dolewajmy ją stopniowo i w małej ilości. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie to dosypmy mąkę ale i dołóżmy masło. Inaczej nasze babeczki będą twarde i mączyste.

  • Babeczki można upiec bez budyniu. Po upieczeniu możemy udekorować je ulubionym kremem, owocami czy galaretką.

x