Chrupiące rogaliki z ciasta francuskiego

  • Porcje: 10
  • Przygotowanie: 2:0 h
  • Czas gotowania: 20 m
  • Gotowe w: 2:20 h
Loading...
(5 / 5)

Francuskie przysmaki w naszej kuchni. Z przyjemnością przedstawiam przepis na bezglutenowe ciasto francuskie. Ciasto swoją nazwą sugeruje skąd pochodzi, jednak wielcy znawcy kuchni podejrzewają, że sposób przygotowania ciasta francuskiego z tłuszczem pochodzi ze starożytnej Grecji i Rzymu. Tam zamiast masła używano oliwy, jednak efekt był podobny. Ciasto francuskie swoją wyjątkowość zawdzięcza listkom, które powstają podczas pieczenia w wysokiej temperaturze oraz ogromnej ilości tłuszczu umieszczonego pomiędzy poszczególnymi warstwami ciasta. Ciasto obkłada się masłem i składa wielokrotnie, wałkuje i chłodzi. Proces ten trwa do dwóch godzin. Ciasto musi być składane, wałkowane i chłodzone około 6 razy. Dzięki temu procesowi, podczas pieczenia masło się wytapia a warstwy ciasta się rozdzielają i powstają listki. Ciasto francuskie zwane jest inaczej właśnie listkowym.
Ciasto nie jest słodkie i posuje zarówno do deserów jak i dań wytrawnych.
Dziś zapraszam Was do wypróbowania swoich sił w przygotowaniu ciasta francuskiego w swoim domu.
Poznajcie bezglutenowe rogaliki z ciasta listkowego z nadzieniem budyniowym.

Smacznego!

Składniki

Wartości odżywcze /porcja

Energia
2000 kcal /200 kcal
Białko
30 g /3 g
Tłuszcze
140 g /14 g
Węglowodany
210 g /21 g
Cukry
10 g /1 g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    W misce rozcieramy 3 łyżki masła na gładką masę. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Starajmy się wykorzystać całą mąkę przeznaczoną na ciasto i nie dokładać więcej niż w przepisie. Na początku masa będzie sypka, ale gdy zaczniemy ją zagniatać to w końcu powstanie ciasto. Nie zagniatamy zbyt długo. Odstawiamy na 10 minut.

  • Krok 2

    Z masy formujemy prostokątny placek na 5 mm za pomocą wałka. Masło klarowane należy rozsmarować na papierze do pieczenia na grubość 3 mm. Następnie zmrozić przez chwilę i ułożyć na cieście, tak by brzegi ciasta pozostały bez masła. Masło powinno zakryć grubą warstwą całe ciasto (bez brzegów:-)). Składamy ciasto na pół i jeszcze raz na pół aż do uzyskania małego prostokąta. Mrozimy przez 15 minut. Wyjmujemy, wałkujemy do cienkiego prostokąta i znów składamy na pół tak około 3 razy. I znów mrozimy. Wszystkie te czynności powtarzamy 6 razy.

  • Krok 3

    Po ostatnim zmrożeniu, ciasto wałkujemy na dowolną grubość. Na rogaliki może być cienkie ciasto tak na ok. 5 mm. W rozwałkowanym placku wykrawamy nożem trójkąty. Nakładamy ugotowany wcześniej budyń lub dżem. Zaczynamy zwijać rogaliki od szerokiego końca trójkąta. Na koniec lekko zginamy rogalik na kształt półksiężyca.

  • Krok 4

    Gotowe rogaliki pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Przed pieczeniem możemy posypać ciasto po wierzchu cukrem waniliowym lub brązowym. Jeśli używacie w kuchni jaj to posmarujcie rogale białkiem jaja, będzie się super błyszczeć i nabierze koloru. Jeśli tak jak ja nie używacie jaj, to Wasze rogaliki będą jasne :-).

  • Propozycja podania

    Upieczone rogaliki możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową lub lukrem. Po upieczeniu możemy strzykawką dołożyć do środka budyń lub zwyczajnie maczać je w miodzie lub ulubionym dżemie. Smacznego!

Porady

  • Warto pamiętać, że ciasto francuskie nie zawiera cukru. Nadzienie lub dodatki powinny być zatem słodkie by deser był deserem.

  • Poza słodyczami, ciasto francuskie fantastycznie pasuje do wytrawnych potraw. Można przygotować zapiekankę mięsną i przykryć ją warstwą ciasta, po zapieczeniu będzie pyszna.

  • Prawidłowo wykonane ciasto francuskie powinno po upieczeniu rozdzielać się na cieniutkie warstwy czyli listki. Nie przejmujcie się jeśli Wam nie wyjdzie. Mąki bezglutenowe nie są wdzięczne w tym zakresie. Ale każde wypieki będą na pewno bardzo smaczne :-).

  • Cienko rozwałkowane ciasto najczęściej nie rozdziela się na listki. Jeśli rozwałkujecie ciasto na grubość 1 cm to po upieczeniu powinno być ładnie rozwarstwione.

x