Domowa wędlina bez konserwantów

  • Porcje: 5
  • Przygotowanie: 5 m
  • Czas gotowania: 15 m
  • Gotowe w: 36:0 h
Loading...
(3.7 / 5)

Przygotowanie domowej wędliny jeszcze nigdy nie było tak proste!  Wystarczy duża porcja mięsa, kilka warzyw i ziół oraz 15 minut gotowania. Niesamowity gotowany schab, szynka czy łopatka ze śliwkami czy papryką to idealna baza do kanapek czy zapiekanki warzywnej.

Domowa wędlina nie zawiera glutenu (błonnik), laktozy, sztucznych barwników czy wzmacniaczy smaku.  Gotowany schab nabiera smaku od warzyw i ziół, które lubimy i możemy jeść. Sami decydujemy czy ma to być smak ostry, słodko-kwaśny czy aromatyczny od ziół.

Gotowane chude mięso jest lekkostrawne. Nie obciąża układu pokarmowego. A dodatek majeranku czy kminku wspomaga pracę wątroby i całego układu trawiennego.

Mięso gotuje się trzy razy po 5 minut w odstępach około 12 godzin. Po około 2 dniach uzyskujemy kruchą i soczystą wędlinę o wybranym przez nas smaku, a co najważniejsze polecaną w chorobie Hashimoto. Ważnym elementem jest by po każdym 5 minutowym gotowaniu pozwolić daniu całkowicie wystygnąć  i dopiero wtedy ponownie gotować. Trzykrotne gotowanie całkowicie wystarcza, jednak możemy powtórzyć proces jeszcze raz. Uzyskamy większą kruchość mięsa. Tak przygotowana wędlina może być przechowywana do 5 dni w lodówce. Możemy ją również zamrozić, lub podawać na ciepło z sosem i dodatkami.

Smacznego!

 

 

Składniki

Wartości odżywcze /porcja

Energia
845 kcal /169 kcal
Białko
131 g /26 g
Tłuszcze
34 g /7 g
Tłuszcze nienasycone
12 g /2 g
Tłuszcze nasycone
6 g /1 g
Węglowodany
4 g /1 g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Umyte mięso i warzywa wkładamy do wysokiego garnka. Zalewamy zimną wodą centymetr powyżej mięsa. Dodajemy przyprawy i sól. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut pod przykryciem. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.

  • Krok 2

    Po upływie około 12 godzin lub gdy danie całkowicie wystygnie, wstawiamy garnek na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 5 minut na wolnym ogniu. Znów odstawiamy do wystygnięcia. Po kolejnych 12 godzinach czynność powtarzamy i czekamy do wystygnięcia.

  • Krok 3

    Wystudzony schab wyjmujemy z garnka. Wywar z gotowania należy wylać, zawiera ona bardzo dużo soli i tłuszczu, który wytopił się z mięsa podczas gotowania. Warzywa i zioła również należy wyrzucić. Gotowy schab kroimy na cienkie plasterki. Jest już gotowy!

  • Propozycja podania

    Upiecz w piekarniku ulubione warzywa typu papryka, cebula, brzoskwinia i listki bazylii skropione sokiem z cytryny czy octem balsamicznym. Cienkie plastry schabu przełóż upieczonymi warzywami. Wstaw do piekarnika na 10 minut tak by schab się podgrzał. Podaj z ryżem lub ziemniakami. Smacznego.

Porady

  • Przepis jest uniwersalny do wszystkich rodzajów mięsa wieprzowego. Używając szynki uzyskamy bardzo delikatną i kruchą wędlinę. Karkówka czy łopatka będzie zawierać więcej tłuszczu ale i więcej smaku przypraw w których się gotowała. Schab jest najbardziej suchy jednak równie kruchy jak pozostałe mięsa. Pamiętajmy że każde z tych mięs w gotowaniu zmniejszy swoją objętość.

  • By zwiększyć soczystość mięsa możemy dodać 1 łyżkę majonezu. Jeśli możecie jeść jajka polecam ten dodatek. Mięso po ugotowaniu nie wysuszy się na zewnątrz, a zyska dodatkowy smak i teksturę.

  • Dodatki typu cynamon czy goździki i imbir, dają bardzo intensywny aromat. Na początku spróbujcie dodać bardzo małe ilości np. cynamonu i sprawdzić czy podoba Wam się ten smak.

x