Doskonała kaczka z pieca

  • Porcje: 6
  • Przygotowanie: 5 m
  • Czas gotowania: 1:30 h
  • Gotowe w: 1:40 h
Loading...
(5 / 5)

Amatorzy kaczek to coś dla Was!
Pieczona pierś z kaczki z owocami, słodkim likierem, serwowana z buraczkami na gorąco.

Kaczka to ten rodzaj drobiu, który nieczęsto gości na naszych stołach. Nie mamy dobrych wspomnień z dzieciństwa, czy też sam wygląd czy smak mięsa nie podoba nam się. Jednak przychodzi taki moment, w którym Hashimoto inspiruje nas do poszukiwania zdrowego mięsa. I tu pojawia się wieprzowina PQS, kurczak ECO, królik czy właśnie kaczka. Mięso zdrowe i tłuste:-)
Zanim jednak odważyłam się zakupić i upiec kaczkę, kilkakrotnie spróbowałam jej w dobrych restauracjach. I jeśli Ty też nie jesteś pewny, to polecam ten sposób. Ja się zakochałam i dziś przyrządzam kaczkę na wiele sposobów, na specjalne okazje. Wygląd i smak robi wrażenie na wszystkich sceptykach.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na pieczoną pierś kaczki w kwaśnych mandarynkach.
Przepis jest bardzo prosty, przygotowanie trwa 5 minut, a resztę załatwia piekarnik. Mięso jest pyszne, delikatne, soczyste, a skórka chrupiąca i owocowa.

Smacznego!

Składniki

Wartości odżywcze /porcja

Energia
3467 kcal /577 kcal
Białko
96 g /16 g
Tłuszcze
310 g /52 g
Tłuszcze nienasycone
186 g /31 g
Tłuszcze nasycone
103 g /17 g
Węglowodany
69 g /11 g
Błonnik
6 g /1 g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Obierz i pokrój na małe cząstki owoce. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu lub blaszce do pieczenia. Dołóż czosnek i plastry imbiru. Jeśli owoce są słodkie można dodać sok z całej cytryny.

  • Krok 2

    Piersi posól i ułóż na owocach skórą do góry. Po wierzchu posyp płatkami chili i pieprzem. Poukładaj kilka plastrów mandarynek i zalej likierem i płynnymi przyprawami. Nie dolewaj wody ani tłuszczu. Naczynie należy przykryć i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około pół godziny, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 1 godz. Pod koniec pieczenia możemy odkryć naczynie i włączyć opcję grila by zrumienić skórkę.

  • Krok 3

    W międzyczasie przygotujmy najlepszy dodatek do kaczki czyli buraczki czerwone. Ugotowane i starte na tarce buraczki smażymy na łyżce masła, w którym wcześniej podsmażyliśmy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy łyżkę lub dwie octu jabłkowego, tyle samo cukru, szczyptę soli i dużą szczyptę pieprzu. Buraczki powinny być słodkie, słone, kwaśne i pieprzne. To jest smak do którego dążymy dodając kolejne porcje przypraw. Jeśli lubimy kuchnię tradycyjną możemy dodać szczyptę majeranku. Dodaje ziołowego aromatu.

  • Krok 4

    Upieczoną kaczkę wyjmij z naczynia i odstaw na 5 minut by lekko odpoczęła. Pokrój filety na grube plastry. Podawaj z pure ziemniaczanym oraz smażonymi buraczkami. Jeśli nie boisz się czasem zgrzeszyć, polej ziemniaki tłuszczem z pieczenia kaczki. Smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny.

Porady

  • Kaczka najlepiej smakuje z kwaśnymi i lekko słodkimi owocami. Możesz użyć ananasów z puszki wraz z sokiem, winogrona, jabłka czy śliwki. Sok z cytryny bardzo tu pasuje.

  • Tłuszcz, który wytopi się podczas pieczenia można przechować w lodówce i używać zamiast innego tłuszczu do każdego rodzaju mięs czy nawet warzyw. Smak i aromat tłuszczu podkręci walory każdego dania. Polecam!

x