Amatorzy kaczek to coś dla Was!
Pieczona pierś z kaczki z owocami, słodkim likierem, serwowana z buraczkami na gorąco.
Kaczka to ten rodzaj drobiu, który nieczęsto gości na naszych stołach. Nie mamy dobrych wspomnień z dzieciństwa, czy też sam wygląd czy smak mięsa nie podoba nam się. Jednak przychodzi taki moment, w którym Hashimoto inspiruje nas do poszukiwania zdrowego mięsa. I tu pojawia się wieprzowina PQS, kurczak ECO, królik czy właśnie kaczka. Mięso zdrowe i tłuste:-)
Zanim jednak odważyłam się zakupić i upiec kaczkę, kilkakrotnie spróbowałam jej w dobrych restauracjach. I jeśli Ty też nie jesteś pewny, to polecam ten sposób. Ja się zakochałam i dziś przyrządzam kaczkę na wiele sposobów, na specjalne okazje. Wygląd i smak robi wrażenie na wszystkich sceptykach.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na pieczoną pierś kaczki w kwaśnych mandarynkach.
Przepis jest bardzo prosty, przygotowanie trwa 5 minut, a resztę załatwia piekarnik. Mięso jest pyszne, delikatne, soczyste, a skórka chrupiąca i owocowa.
Smacznego!
Piersi posól i ułóż na owocach skórą do góry. Po wierzchu posyp płatkami chili i pieprzem. Poukładaj kilka plastrów mandarynek i zalej likierem i płynnymi przyprawami. Nie dolewaj wody ani tłuszczu. Naczynie należy przykryć i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około pół godziny, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 1 godz. Pod koniec pieczenia możemy odkryć naczynie i włączyć opcję grila by zrumienić skórkę.
W międzyczasie przygotujmy najlepszy dodatek do kaczki czyli buraczki czerwone. Ugotowane i starte na tarce buraczki smażymy na łyżce masła, w którym wcześniej podsmażyliśmy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy łyżkę lub dwie octu jabłkowego, tyle samo cukru, szczyptę soli i dużą szczyptę pieprzu. Buraczki powinny być słodkie, słone, kwaśne i pieprzne. To jest smak do którego dążymy dodając kolejne porcje przypraw. Jeśli lubimy kuchnię tradycyjną możemy dodać szczyptę majeranku. Dodaje ziołowego aromatu.
Kaczka najlepiej smakuje z kwaśnymi i lekko słodkimi owocami. Możesz użyć ananasów z puszki wraz z sokiem, winogrona, jabłka czy śliwki. Sok z cytryny bardzo tu pasuje.
Tłuszcz, który wytopi się podczas pieczenia można przechować w lodówce i używać zamiast innego tłuszczu do każdego rodzaju mięs czy nawet warzyw. Smak i aromat tłuszczu podkręci walory każdego dania. Polecam!