Fioletowa zupa marchewkowa

  • Porcje: 3
  • Przygotowanie: 5 m
  • Czas gotowania: 15 m
  • Gotowe w: 20 m
Loading...
(5 / 5)

Uwielbiam eksperymenty kulinarne. Nowe smaki, aromaty czy tekstury.
Ostatnie w moim ulubionym sklepie odkryłam fioletową marchew. Jest ona bardziej bordowa niż fioletowa, ale to tylko jej atut. Jest piękna i bardzo marchewkowa. Podczas gotowania pachnie jak marchewka i smakuje dokładnie tak samo.

Moim pierwszym eksperymentem jest super łatwy przepis na fioletowy krem marchewkowy.
Zupa dzięki odrobinie imbiru i mleka kokosowego smakuje lekko orientalnie, a dzięki super dodatkom staje się sycącym i zdrowym posiłkiem.

Smacznego!

Składniki

Wartości odżywcze /porcja

Energia
915 kcal /305 kcall
Białko
41 g /~14 g
Tłuszcze
30 g /10 g
Tłuszcze nienasycone
12 g /4 g
Węglowodany
124 g /41 g
Cukry
5 g / ~2 g
Błonnik
5 g /~2 g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Marchewki i ziemniaka obierz i pokrój na mniejsze części. Imbir i czosnek obierz ze skórki. Paprykę przekrój na pół i usuń nasionka (chyba że lubisz bardzo ostry smak, wtedy je zostaw. Wrzuć wszystkie warzywa do garnka i zalej 2 szklankami wody. Lekko posól i gotuj aż marchewki będą miękkie. Zestaw z ognia, usuń czosnek i imbir, dolej mleko kokosowe i zmiksuj blenderem na krem. Zupa gotowa!

  • Dodatek 1

    Zielony szczypior pokrój na niewielkie kawałki i podsmaż na odrobinie masła. Możesz dodać swoją ulubioną wędlinę lub boczek pokrojone w małą kostkę. Podsmaż wszystko razem. Odstaw. Dodatek smakowy gotowy.

  • Dotatek 2

    Możesz użyć ciecierzycy z puszki. Osusz ją i podsmaż na suchej patelni. Jeśli chcesz użyć surową ciecierzyce to proces potrwa o jeden dzień dłużej. Ciecierzycę namocz w ciepłej wodzie z dodatkiem octu jabłkowego, przez noc. Następnie odlej wodę i zagotuj. Po minucie gotowania odlej wodę i pianę. Wlej świeżą wodę i gotuj do miękkości. Dalej podsmaż i gotowe. Dodatek sycący gotowy.

  • Dodatek 3

    Jeśli i Tobie tak jak mi ugotowało się zbyt dużo makarony poprzedniego dnia, to można go przemycić i do tej zupy. Makaron podsmaż na odrobinie tłuszczu kokosowego i dodaj przyprawy by był pikantny. Może to być pasta curry lub pieprz kajeński. Dodatek pikantny gotowy.

  • Propozycja podania

    Gęstą zupę nalej na talerz, pośrodku ułóż makaron a na nim skwarki. Na połowie zupy ułóż ciecierzycę. Pokrop olejem lnianym. Pyszna zupa marchewkowa gotowa. Smacznego!

Porady

  • Fioletowa marchew jest identyczna w smaku i aromacie co jej siostra pomarańczowa. Różnią się czasem gotowania, ta różowa potrzebuje więcej czasu o około 5 minut. Gotując różową musimy pamiętać, że bardzo ładnie barwi wodę i inne warzywa na bordowy a nawet fioletowy kolor.

  • Zupa marchewkowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Można do niej przygotować bardzo różne dodatki, poza zaproponowanymi przeze mnie można użyć groszku ptysiowego, kukurydzy z puszki czy świeżych ziół. Zupa bez dodatków to tylko 100 kcal na osobę, zatem dodatki mile widziane.

x