Kasza gryczana z boczniakami

  • Porcje: 3
  • Przygotowanie: 15 m
  • Czas gotowania: 15 m
  • Gotowe w: 15 m
Loading...
(5 / 5)

Gdy jem tak pyszne dania zaczynam si臋 zastanawia膰 nad przej艣ciem na Veganizm:-)
Ale te schabowe聽馃挀
Zatem schabowe na niedziel臋, a dzi艣 danie vege.馃尶馃尶馃尶
Lubicie kasze gryczan膮? Je艣li potrzebujecie motywacji do polubienia jej, wypr贸bujcie ten przepis. Pokochacie jej smak. Kasza gryczana bia艂a jest delikatna w smaku, a w po艂膮czeniu z aromatycznym sosem tworzy pyszne i bardzo syc膮ce danie. Nie wspominaj膮c ju偶 o zdrowotnym dzia艂aniu prawie wszystkich u偶ytych sk艂adnik贸w.
Zapraszam do pr贸bowania.

Smacznego聽馃榿

Sk艂adniki

Warto艣ci od偶ywcze /porcja

Energia
1100 kcal /366 kcall
Bia艂ko
40 g /13 g
T艂uszcze
37 g /12 g
W臋glowodany
154 g /51 g
Cukry
10 g /3 g
B艂onnik
3 g /1 g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Kasz臋 gryczan膮 przep艂ucz i wrzu膰 do gor膮cej wody, w proporcji dwa razy wi臋cej wody ni偶 kaszy. Os贸l i gotuj pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez 15 minut. Woda powinna ca艂kowicie wsi膮kn膮膰, a kasza powinna by膰 lekko mi臋kka.

  • Krok 2

    Pokrojone w do艣膰 du偶e paski boczniaki i cebulk臋 podsma偶 na oleju kokosowym, a偶 si臋 lekko zrumieni膮. Nast臋pnie dodaj posiekany drobno 艣wie偶y szpinak lub jarmu偶 bez 艂ody偶ek. Przesma偶 przez 1 minut臋.

  • Krok 3

    Do podsma偶onych grzyb贸w i warzyw dodaj jogurt i p贸艂 szklanki wody. Zagotuj i dodaj przyprawy. Je艣li lubisz mo偶esz doda膰 magii bez glutenu, sos rybny lub inne. Dodaj posiekan膮 kolendr臋, wymieszaj, nie gotuj.

  • Propozycja podania

    Ugotowan膮 kasz臋 w艂贸偶 do ma艂ej salaterki, lekko uci艣nij j膮 艂y偶k膮 i wyg艂ad藕, nast臋pnie przykryj salaterk臋 talerzem i odwr贸膰 do g贸ry nogami, kasza wyjdzie na talerz i utworzy p贸艂kul臋. Wok贸艂 kaszy na艂贸偶 sos z grzybami. Ca艂o艣膰 polej olejem lnianym. Smacznego!

Porady

  • Kolendra daje najbardziej wyczuwalny smak w daniu. Mo偶na j膮 zast膮pi膰 pietruszk膮 wtedy ona rz膮dzi. Je艣li zale偶y nam na grzybowym aromacie u偶yjmy kilka suszonych grzyb贸w i zrezygnujmy z kolendry czy pietruszki.

x