Kasza gryczana z boczniakami

  • Porcje: 3
  • Przygotowanie: 15 m
  • Czas gotowania: 15 m
  • Gotowe w: 15 m
Loading...
(5 / 5)

Gdy jem tak pyszne dania zaczynam się zastanawiać nad przejściem na Veganizm:-)
Ale te schabowe 💓
Zatem schabowe na niedzielę, a dziś danie vege.🌿🌿🌿
Lubicie kasze gryczaną? Jeśli potrzebujecie motywacji do polubienia jej, wypróbujcie ten przepis. Pokochacie jej smak. Kasza gryczana biała jest delikatna w smaku, a w połączeniu z aromatycznym sosem tworzy pyszne i bardzo sycące danie. Nie wspominając już o zdrowotnym działaniu prawie wszystkich użytych składników.
Zapraszam do próbowania.

Smacznego 😁

Składniki

Wartości odżywcze /porcja

Energia
1100 kcal /366 kcall
Białko
40 g /13 g
Tłuszcze
37 g /12 g
Węglowodany
154 g /51 g
Cukry
10 g /3 g
Błonnik
3 g /1 g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Kaszę gryczaną przepłucz i wrzuć do gorącej wody, w proporcji dwa razy więcej wody niż kaszy. Osól i gotuj pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez 15 minut. Woda powinna całkowicie wsiąknąć, a kasza powinna być lekko miękka.

  • Krok 2

    Pokrojone w dość duże paski boczniaki i cebulkę podsmaż na oleju kokosowym, aż się lekko zrumienią. Następnie dodaj posiekany drobno świeży szpinak lub jarmuż bez łodyżek. Przesmaż przez 1 minutę.

  • Krok 3

    Do podsmażonych grzybów i warzyw dodaj jogurt i pół szklanki wody. Zagotuj i dodaj przyprawy. Jeśli lubisz możesz dodać magii bez glutenu, sos rybny lub inne. Dodaj posiekaną kolendrę, wymieszaj, nie gotuj.

  • Propozycja podania

    Ugotowaną kaszę włóż do małej salaterki, lekko uciśnij ją łyżką i wygładź, następnie przykryj salaterkę talerzem i odwróć do góry nogami, kasza wyjdzie na talerz i utworzy półkulę. Wokół kaszy nałóż sos z grzybami. Całość polej olejem lnianym. Smacznego!

Porady

  • Kolendra daje najbardziej wyczuwalny smak w daniu. Można ją zastąpić pietruszką wtedy ona rządzi. Jeśli zależy nam na grzybowym aromacie użyjmy kilka suszonych grzybów i zrezygnujmy z kolendry czy pietruszki.

x