Bezglutenowe i bezlaktozowe ciasteczka o smaku kokosa i czekolady.
W niedzielne popołudnia lub do każdej kawy! Ciasteczka osłodzą nasz dzień.
Kruche, wilgotne i bardzo aromatyczne ciasteczka można zjeść od razu lub przechować na później.
Dzięki dużej zawartości kakao i niewielkiej ilości cukru, ciasteczka są wytrawne, smakowite i pełne składników mineralnych, takich jak magnez.
Przygotowuje się je w 20 minut, i udają się za każdym razem.
Smacznego!
Wartości odżywcze /porcja
Energia
754 kcal /126 kcal
Białko
20 g /3 g
Tłuszcze
31 g /5 g
Węglowodany
99 g /22 g
Wykonanie krok po kroku
-
Krok 1
Wszystkie suche składniki poza proszkiem wsypujemy do miski. Proszek do pieczenia wsypujemy na końcu tworząc w nim zagłębienie, do którego wlewamy ocet. Ocet spowoduje, że proszek się spieni i jego smak nie będzie wyczuwalny w ciastkach.
-
Krok 2
Gdy proszek przestanie się pienić dokładamy miękkie masło. Możemy je zastąpić olejem kokosowym lub rzepakowym. Dokładamy jogurt sojowy i likier lub sok. Dla smakoszy polecam dodać łyżkę kwaśnego dżemu lub konfitury.
-
Krok 3
Wszystkie składniki mieszamy mikserem prze chwilę i dolewamy pół szklanki wody. Możemy użyć mniej wody na początku i dolewać stopniowo jeśli uznamy, że ciasto jest zbyt gęste. Konsystencja masy powinna przypominać miękkie masło.
-
Krok 4
Ciasto wykładamy na papier do pieczenia łyżką, formując ulubione kształty, lub po prostu kleksy. Posypujemy odrobiną cukru kokosowego. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
-
Krok 5
Ciasteczka należy zostawić do wystygnięcia na około 5 minut. A potem zajadać się nimi.
Smacznego!
Porady
-
Magnez jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym. Odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układów nerwowego, sercowo naczyniowego, pokarmowego, hormonalnego oraz immunologicznego. Dużą ilość magnezu znajdziemy też w pestkach dyni, płatkach owsianych, migdałach, orzechach laskowych i bananach. Wystarczy dodać je do ciastek i upiec razem.
Prawdziwa bomba magnezowa wesprze nasze zdrowie.
-
Jako dodatek do ciastek możemy wykorzystać nasiona chia, żurawinę świeżą i suszone owoce.
Zamiast cukru możemy użyć mód, a zamiast masła olej kokosowy.