Bezlaktozowa zapiekanka ziemniaczana

  • Porcje: 2
  • Przygotowanie: 10 m
  • Czas gotowania: 30 m
  • Gotowe w: 40 m
Loading...
(5 / 5)

Zapiekanka ziemniaczana jeszcze nigdy nie była tak prosta i tak smaczna!
Dzień, w którym odkryłam przepis na bezlaktozową zapiekankę ziemniaczaną, przyniósł mi wiele uśmiechu i zadowolenia. Każdy kto ją spróbuje zakocha się od razu.
Zapiekanka jest bardzo kremowa dzięki mleku kokosowemu i aromatyczna za sprawą gałki muszkatałowej i koperku. Całość zyskuje wyjątkowy smak dzięki kwaskowym akcentom cytryny.
Zapiekanka jest super jako główne danie lub jako dodatek do ryb i drobiu.

 

Smacznego!

 

Składniki

Wartości odżywcze /porcja

Energia
632 kcal /316 kcal
Białko
11 g /6 g
Tłuszcze
28 g /15 g
Węglowodany
88 g /44 g
Błonnik
10 g /5 g
Cukry
5 g / ~3g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Ziemniaki pokrój na cienkie krążki i gotuj przez 7 minut w mleku kokosowym. W tym czasie przygotuj naczynie żaroodporne. Natrzyj ścianki naczynia ząbkiem czosnku i masłem. Podgotowane ziemniaki wyjmij z mleka i rozłóż na dnie naczynia, posól i lekko popieprz, posyp posiekanym koperkiem. Nałóż kolejną warstwę ziemniaków i dopraw jak wyżej.

  • Krok 2

    Do mleka po gotowanych ziemniakach dosyp sól, pieprz, cytrynę, gałkę muszkatałową, papryczkę chilli i połowę jogurtu sojowego. Wymieszaj i wlej do naczynia z ziemniakami. Zapiekaj całość w 180 stopniach przez 30 minut. Po upieczeniu dołóż resztę jogurtu i posyp koperkiem. Zapiekanka jest gotowa.

  • Krok 3

    Do zapiekanych ziemniaków w kremowym sosie idealnie pasuje delikatny i soczysty łosoś lub inna ryba. Wystarczy podsmażyć cebulę, przełożyć ją do naczynia do zapiekania i ułożyć na niej dzwonki ryby doprawione solą i pieprzem. Piec w piekarniku przez 15 minut. Po upieczeniu dodaj koperek i sok z cytryny.

  • Propozycja podania

    Soczysta ryba i kremowe ziemniaki to fantastycznie smaczna i zdrowa propozycja na kolację. Smacznego!

x