Kurczak w mleku kokosowym

kurczak z makaronem mung
  • Porcje: 3
  • Przygotowanie: 10 m
  • Czas gotowania: 10 m
  • Gotowe w: 20 m
Loading...
(4.7 / 5)

Lekkie i szybkie danie z kurczaka idealnie spisuje się jako posiłek przed treningiem lub tuż po nim. Zawiera białko, tłuszcze i węglowodany.  Danie jest krótko gotowane i lekkostrawne. Wystarczy 20 minut by przygotować gorący i aromatyczny posiłek. Kawałki kurczaka są delikatne, a słodycz ananasa równoważy i lekko podkreśla pikantny smak chilli.

Smacznego!

Składniki

Wartości odżywcze /porcja

Energia
1220 kcal /406 kcal
Białko
82 g /27 g
Tłuszcze
46 g /15 g
Tłuszcze nasycone
13 g /4 g
Węglowodany
114 g /38 g
Cukry
1 g / ~1 g
Błonnik
2 g /~1 g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Kawałki kurczaka smażymy na maśle klarowanym przez 4 minuty. Następnie dodajemy kawałki ananasa, paski pędów bambusa i krążki papryki. Smażymy razem przez 2 minuty.

  • Krok 2

    Dolewamy mleko kokosowe. Dokładamy zioła i przyprawy. Gotujemy 2 minuty. Do smaku można dolać około pół szklanki wody od ananasów i pędów bambusa. Sos powinien być dość rzadki.

  • Kok 3

    Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Następnie odsączamy wodę i dodajemy makaron do naczynia z sosem i kurczakiem. Mieszamy dość dokładnie. Dodajemy świeże listki ziół.

  • Krok 4

    Przygotowany makaron odstawiamy na kilka minut pod przykryciem. W tym czasie makaron wchłonie sos i zyska dodatkowy smak. Podajemy na gorąco z zielonymi ziołami. Smacznego!

x