Wegańska wersja lazanii z sosem pomidorowym, beszamelem i warzywami a na dodatek bez glutenu! 🌿🌿🌿
Kilka warstw bezglutenowego makaronu przełożone na zmianę sosem z zasmażanej mąki i jogurtu owsianego z dużą ilością gałki muszkatałowej i oleju kokosowego oraz sosem pomidorowym z kawałkami cukinii, cebuli, grzybów i zieleniny. Przepis na lazanię bez glutenu i mięsa na pewno spodoba się wszystkim, którzy lubią zapiekane dania❤️
Smacznego!
Zacznij od makaronu. Jeśli korzystasz z gotowego makaronu, to ugotuj w osolonej wodzie każdy płat przez pół minuty. Wyjmij makaron na oddzielne talerze by warstwy się nie skleiły. Domowy makaron rozwałkuj na cienki placek i wykrój w nim paski pasujące do naczynia, które użyjesz do lazanii. Ugotuj ja wyżej.
Przygotuj sos pomidorowy. Podsmaż na oleju kokosowym cebulę, grzyby, cukinię i marchew. Marchew można wcześniej podgotować by była miękka. Gdy warzywa się przysmażą dodaj przecier pomidorowy lub pokrojone w drobną kostkę pomidory bez skórki. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyłącz ogień i dodaj posiekaną zieleninę. Wymieszaj.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i ułóż na spodzie pierwszą warstwę makaronu. Na makaron nałóż połowę sosu pomidorowego z warzywami. Nałóż kolejną warstwę makaronu i polej ją połową sosu beszamelowego. Nałóż kolejny makaron i sos pomidorowy. Przykryj ostatnią warstwą makaronu i sosu beszamelowego. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut.
Gdy warzywa są przesmażone a makaron wcześniej podgotowany to lazania nie musi być w piekarniku zbyt długo, 30 minut wystarczy jeśli się śpieszymy. Naczynie żaroodporne możemy przykryć papierem do pieczenia by lazania się nie wysuszyła. Można naczynie przykryć pokrywką, wtedy danie będzie mniej chrupiące z wierzchu. Smacznego!
Sos beszamelowy jest bardziej aromatyczny jeśli dodamy masła klarowanego lub zamiast mleka roślinnego dodamy wywar z warzyw.
Jeśli sos beszamelowy będzie zbyt gęsty dodajmy więcej mleka lub wywaru.