Lazania bez glutenu i mięsa

  • Porcje: 4
  • Przygotowanie: 30 m
  • Czas gotowania: 30 m
  • Gotowe w: 60 m
Loading...
(5 / 5)

Wegańska wersja lazanii z sosem pomidorowym, beszamelem i warzywami a na dodatek bez glutenu! 🌿🌿🌿
Kilka warstw bezglutenowego makaronu przełożone na zmianę sosem z zasmażanej mąki i jogurtu owsianego z dużą ilością gałki muszkatałowej i oleju kokosowego oraz sosem pomidorowym z kawałkami cukinii, cebuli, grzybów i zieleniny. Przepis na lazanię bez glutenu i mięsa na pewno spodoba się wszystkim, którzy lubią zapiekane dania❤️

Smacznego!

Składniki

Wartości odżywcze /porcja

Energia
1460 kcal /365 kcall
Białko
50 g /13 g
Tłuszcze
48 g /12 g
Węglowodany
215 g /54 g
Błonnik
5 g /1 g
Cukry
15 g / ~4g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Zacznij od makaronu. Jeśli korzystasz z gotowego makaronu, to ugotuj w osolonej wodzie każdy płat przez pół minuty. Wyjmij makaron na oddzielne talerze by warstwy się nie skleiły. Domowy makaron rozwałkuj na cienki placek i wykrój w nim paski pasujące do naczynia, które użyjesz do lazanii. Ugotuj ja wyżej.

  • Krok 2

    Gdy makaron odpoczywa, przygotuj sos beszamelowy. Do garnka wrzuć łyżkę mąki i oleju kokosowego, przesmaż mąkę. Uważaj by się nie przypaliła. Dolej mleko i jogurt, wymieszaj trzepaczką by rozbić ewentualne grudki. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Smak powinien być wyraźny.

  • Krok 3

    Przygotuj sos pomidorowy. Podsmaż na oleju kokosowym cebulę, grzyby, cukinię i marchew. Marchew można wcześniej podgotować by była miękka. Gdy warzywa się przysmażą dodaj przecier pomidorowy lub pokrojone w drobną kostkę pomidory bez skórki. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyłącz ogień i dodaj posiekaną zieleninę. Wymieszaj.

  • Krok 4

    Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i ułóż na spodzie pierwszą warstwę makaronu. Na makaron nałóż połowę sosu pomidorowego z warzywami. Nałóż kolejną warstwę makaronu i polej ją połową sosu beszamelowego. Nałóż kolejny makaron i sos pomidorowy. Przykryj ostatnią warstwą makaronu i sosu beszamelowego. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut.

  • Krok 5

    Gdy warzywa są przesmażone a makaron wcześniej podgotowany to lazania nie musi być w piekarniku zbyt długo, 30 minut wystarczy jeśli się śpieszymy. Naczynie żaroodporne możemy przykryć papierem do pieczenia by lazania się nie wysuszyła. Można naczynie przykryć pokrywką, wtedy danie będzie mniej chrupiące z wierzchu. Smacznego!

Porady

  • Sos beszamelowy jest bardziej aromatyczny jeśli dodamy masła klarowanego lub zamiast mleka roślinnego dodamy wywar z warzyw.

  • Jeśli sos beszamelowy będzie zbyt gęsty dodajmy więcej mleka lub wywaru.

x