Jaś, Adzuki, Pawie oczko czy Mung, z nich wszystkich możemy robić pyszne zupy, gulasze czy nawet ciasteczka.
Po namoczeniu i odpowiednim gotowaniu fasola pozbawiona zostaje kwasu fitynowego, który działa niekorzystnie na układ trawienny. Fasolki należy moczyć conajmniej 12 godzin, a wodę po namoczeniu wylać. Po ugotowaniu fasolę należy odcedzić i dodać do świeżej wody lub innego wywaru. Ziarna oddają do wody duże ilości kwasu fitynowego. Im więcej płuczemy tym mniej kwasu zostaje w posiłku.
Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor, nie zawiera sodu. W niektórych gatunkach występuje żelazo (haricot), kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem), selen (z czarnym oczkiem) oraz cynk (fasola czerwona, nerkowa i czarna). Jest więc bardzo zdrowa i pożywna.
Wartości odżywcze /porcja
Energia
1700 kcal /283 kcal
Białko
66 g /11 g
Tłuszcze
97 g /16 g
Tłuszcze nienasycone
54 g /9 g
Tłuszcze nasycone
30 g /5 g
Węglowodany
142 g /24 g
Cukry
7 g / ~1 g
Błonnik
44 g /~7 g
Wykonanie krok po kroku
-
Krok 1
Ziarna fasoli moczymy przez noc w zimnej wodzie. Dwukrotnie zmieniamy wodę na czystą.
Po namoczeniu gotujemy fasolę w świeżej wodzie przez 20 minut.
-
Krok 2
W oddzielnym garnku gotujemy marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Dorzucamy korzeń pietruszki, plasterki papryki chili i przyprawy.
-
Krok 3
Ugotowaną fasolę przekładamy do garnka z pozostałymi warzywami i gotujemy 10 minut. Dorzucamy pomidory bez skórki i uzupełniamy 1 litrem wody.
-
Krok 4
Pokrojony boczek smażymy na patelni, pod koniec smażenia dodajemy plasterki pora i smażymy około 10 minut na małym ogniu. Całość możemy przełożyć do zupy podczas gotowania lub bezpośrednio na talerz.
-
Krok 5
Podczas gotowania fasolki, ziemniaki i pomidor zaczną się delikatnie rozpadać, dzięki czemu zupa sama się zagęści. Dodajmy łyżeczkę soku z cytryny. Zupa jest gotowa.