Muffinki marchewkowe

  • Porcje: 6
  • Przygotowanie: 15 m
  • Czas gotowania: 60 m
  • Gotowe w: 2:0 h
Loading...
(5 / 5)

Poznajcie przepis na bezglutenowe i bezjajeczne muffinki marchewkowe z bezmlecznym budyniem.
Bezglutenowe muffinki najczęściej pięknie wyrastają, jednak po przekrojeniu są w połowie puste, jakby czekały na nadzienie 🙂
Jeśli potrzebujecie sprawdzony przepis na muffiny marchewkowe z surowej marchewki to zapraszam poniżej.  W przepisie użyłam trzech kolorów marchewki, fioletowej, żółtej i pomarańczowej. Dzięki temu ciasto jest kolorowe. Muffinki  możemy nadziać dżemem, kremem lub budyniem. Na wierzch babeczki nakładamy obowiązkowo polewę czekoladową oraz karmelizowane wiórki marchewkowe.
Wyobraźcie sobie maffinkę o imbirowej nucie, z waniliowym budyniem, odrobiną czekolady i niesamowitą karmelizowaną marchewką. Pyszna, lekka i zdrowa.

Smacznego!

 

Składniki

Wartości odżywcze /porcja

Energia
1500 kcal /250 kcal
Białko
20 g /3 g
Tłuszcze
34 g /6 g
Węglowodany
280 g /46 g
Cukry
41 g /7 g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Marchewki i imbir zetrzyj na tarce. W misce wymieszaj mikserem mąki, cukier, olej i gumę guar. Dodaj proszek do pieczenia i zalej go octem by powstała piana. Dolej pół szklanki wody gazowanej z lodówki. Miksuj mikserem przez 5 minut, ciągle dolewając po trochu wody. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta biszkoptowego. Dodaj marchew i wymieszaj.

  • Krok 2

    Ciasto przełóż do wysmarowanych tłuszczem foremek na muffinki. Piecz prze 60 minut w 180 stopniach przez pierwsze pół godziny, a następnie w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu pozostaw w foremkach do wystygnięcia. W międzyczasie przygotuj budyń na mleku kokosowym lub ryżowym z odrobiną cukru.

  • Krok 3

    Na patelni umieść łyżkę masła i 3 łyżki cukru, podgrzewaj do uzyskania płynnego karmelu. Uważaj by się nie przypalił, jest bardzo gorący. Do płynnego cukru wrzuć wiórki marchewki około 3 łyżki i odrobinę soku z cytryny, zdejmij z ognia. Dokładnie wymieszaj i rozsmaruj na papierze do pieczenia. Złóż papier i rozwałkuj wiórki wałkiem na cienki listek. Pozostaw do wystygnięcia.

  • Krok 4

    Do chłodnych muffinek wstrzyknij strzykawką budyń. Można też odciąć główkę muffinki i nałożyć budyń łyżką i zamknąć muffinkę. Na wierzch nakładamy polewę czekoladową. Najpierw w garnku podgrzewamy 3 łyżki mleka, łyżkę masła, 3 łyżki cukru i 1 łyżeczkę kakao, gotujemy aż polewa będzie gęsta. Polewamy lub smarujemy pędzlem muffinki. Na polewie układamy skarmelizowaną marchewkę. Smacznego!

x