Pączki bezglutenowe

  • Porcje: 4
  • Przygotowanie: 15 m
  • Czas gotowania: 20 m
  • Gotowe w: 35 m
Loading...
(5 / 5)

Karnawałowe łakocie dla Hashimotowców:-)

Poznajcie super łatwy przepis na bezglutenowe i beznabiałowe pączki.
Wystarczy wymieszać składniki na ciasto i przełożyć do wyrośnięcia do foremek na muffinki. Pączki wyrosną w górę i będą okrągłe. Po usmażeniu można nadziać je budyniem lub dżemem.
Ja jestem w nich zakochana. Wy tez będziecie:-)
Smacznego!

 

Składniki

Wartości odżywcze /porcja

Energia
2219 kcal /554 kcall
Białko
28 g /7 g
Tłuszcze
74 g /18 g
Węglowodany
367 g /92 g
Cukry
40 g /10 g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Mąkę Schar i ryżową wymieszaj z drożdżami, mlekiem roślinnym, cukrem brązowym i waniliowym oraz masłem. Po dokładnym wymieszaniu nałóż kulki ciasta do formy na muffinki lub innej foremki. Pozostał na 15 minut by wyrosło.

  • Krok 2

    W wysokim garnku podgrzej olej. Wyrośnięte pączki włóż do gorącego oleju i smaż z obu stron po 3 minuty. Jeśli pączki będą zbyt szybko ciemnieć, zmniejsz ogień pod garnkiem. Po wystudzeniu posyp pączki cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

  • Pączki według tego przepisu są najsmaczniejsze tego samego dnia. Jeśli chcesz się nimi cieszyć kolejnego dnia, wystarczy podgrzać pączki w mikrofali lub piekarniku. Będą pyszne!

  • Po wymieszaniu składników ciasto powinno być raczej sztywniejsze, uformuj kulki za pomocą natłuszczonych dłoni. Foremki na muffiny pomogą uzyskać równomierny kształt pączka.

x