Czy my jesteśmy na diecie?! Jedząc to danie na pewno tego nie zauważymy!
Zdrowe, lekkostrawne, aromatyczne i pyszne pieczone warzywa z odrobiną mięsa i ogromną ilością świeżych ziół.
Przepis jest idealny dla diety Low Fodmap czy Paleo.
Można wykorzystać dowolne mięso i dowolne warzywa, kluczem do wyjątkowego smaku jest zielony sos. Kolendra o silnym aromacie i jarmuż z ogromem witamin połączone delikatną śmietanką owsianą z dużą ilością kwaśnej cytryny to przepis na idealny zielony sos do warzyw.
Polecam ten przepis szczególnie tym którzy jeszcze nie do końca przekonali się do warzyw jako danie główne. Pokochacie ich smak.
Smacznego!
Upieczone warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego. Najpierw ułóż cukinię skórką do dołu, na niej ułóż pomidory również skórką do dołu. Paprykę i cebulkę ułóż skórką do góry. Wyjmij boczek z wody i dodaj do warzyw na wierzch, skórką do góry. Przykryj naczynie i piecz w 150 stopniach przez 1 h, potem odkryj naczynie i zwiększ temperaturę by danie było chrupiące.
Używając szybkowaru możemy skrócić proces przygotowania dania nawet o 1 godzinę. Wystarczy gotować mięso przez 45 minut w szybkowarze a następnie zapiekać przez 15 minut w piekarniku z warzywami. Oszczędność czasu i energii.
Do przepisu można wykorzystać naczynie lub blaszkę bez pokrywki, wystarczy je przykryć folią aluminiową, lub użyć rękaw foliowy do pieczenia.