Pieczone warzywa z zielonym sosem

  • Porcje: 2
  • Przygotowanie: 10 m
  • Czas gotowania: 2:0 h
  • Gotowe w: 2:10 h
Loading...
(5 / 5)

Czy my jesteśmy na diecie?!   Jedząc to danie na pewno tego nie zauważymy!
Zdrowe, lekkostrawne, aromatyczne i pyszne pieczone warzywa z odrobiną mięsa i ogromną ilością świeżych ziół.
Przepis jest idealny dla diety Low Fodmap czy Paleo.
Można wykorzystać dowolne mięso i dowolne warzywa, kluczem do wyjątkowego smaku jest zielony sos. Kolendra o silnym aromacie i jarmuż z ogromem witamin połączone delikatną śmietanką owsianą z dużą ilością kwaśnej cytryny to przepis na idealny zielony sos do warzyw.
Polecam ten przepis szczególnie tym którzy jeszcze nie do końca przekonali się do warzyw jako danie główne. Pokochacie ich smak.
Smacznego!

 

Składniki

Wartości odżywcze /porcja

Energia
1042 kcal /521 kcal
Białko
46 g /23 g
Tłuszcze
56 g /28 g
Tłuszcze nasycone
4 g /2 g
Tłuszcze nienasycone
18 g /9 g
Węglowodany
110 g /55 g
Błonnik
6 g /3 g
Cukry 16 g /8 g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Boczek gotuj przez godzinę w osolonej wodzie z papryczką jalapeno. Dzięki papryczce mięso zyska pikantny akcent. Gotowanie przyśpieszy proces pieczenia boczku, szybciej będzie miękki. W oddzielnym garnku ugotuj ryż ze szczyptą soli.

  • Krok 2

    Wszystkie warzywa przekrój na pół i ułóż na blasze do pieczenia skórką do dołu. Cukinię natnij po całości nie przecinając skórki. Z główki czosnku odetnij końcówki od góry. Posól i oprósz pieprzem. Polej oliwą i wstaw do piekarnika pod grill na 220 stopni na 15 minut.

  • Krok 3

    Upieczone warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego. Najpierw ułóż cukinię skórką do dołu, na niej ułóż pomidory również skórką do dołu. Paprykę i cebulkę ułóż skórką do góry. Wyjmij boczek z wody i dodaj do warzyw na wierzch, skórką do góry. Przykryj naczynie i piecz w 150 stopniach przez 1 h, potem odkryj naczynie i zwiększ temperaturę by danie było chrupiące.

  • Krok 4

    Kolendrę i jarmuż posiekaj i wymieszaj z jogurtem lub śmietanką owsianą. Dodaj sok z cytryny i posól. Zmiksuj przez minutę tak by powstał gładki krem z zielonymi cząstkami warzyw. Sos powinien być kwaśny. Udekoruj nim upieczone warzywa na talerzu. Ryż, boczek i pieczone warzywa. Smacznego!

Porady

  • Używając szybkowaru możemy skrócić proces przygotowania dania nawet o 1 godzinę. Wystarczy gotować mięso przez 45 minut w szybkowarze a następnie zapiekać przez 15 minut w piekarniku z warzywami. Oszczędność czasu i energii.

  • Do przepisu można wykorzystać naczynie lub blaszkę bez pokrywki, wystarczy je przykryć folią aluminiową, lub użyć rękaw foliowy do pieczenia.

x