Pierniczki bezglutenowe

  • Porcje: 6
  • Przygotowanie: 20 m
  • Czas gotowania: 60 m
  • Gotowe w: 1:40 h
Loading...
(5 / 5)

Pobawmy się w Piernikarzy!
Aromatyczne przyprawy, mód, powidła i ciemne ciasto. Tym właśnie kiedyś zajmowali się piernikarze. To dzięki nim dziś możemy cieszyć się korzennymi ciasteczkami, które tak bardzo przypominają nam święta. Naszą polską stolicą pierników jest oczywiście Toruń i co nie tak oczywiste pierniczki pochodzą od braci zakonnych. To oni mieli dostęp do przypraw i miodu, dzięki współpracy z naszym niemieckim sąsiadem.
Dzięki nim znamy smak tych pysznych ciastek, i dziś możemy zrobić je we własnym domu.
Poznajcie przepis na bezglutenowe pierniczki na miodzie, bez mleka i jaj. Ciasto na pierniki zawiera mąki bezglutenowe oraz całą moc aromatycznych przypraw, jak cynamon, imbir, kardamon czy pieprz. Mieszanki  przypraw  możemy zrobić w naszym domu, według naszych ulubionych smaków. Pierniczki obowiązkowo muszą zawierać miód i powidła śliwkowe. Dzięki nim są słodkie i miękkie.
Pierniczki najlepiej upiec na kilka tygodni przed świętami, by poleżały i stały się delikatne i pyszne. Klasycznym sposobem zdobienia pierników jest polewa lukrowa lub czekoladowa.

Smacznego!

Składniki

Wartości odżywcze /porcja

Energia
2060kcal /330 kcal
Białko
22 g /2 g
Tłuszcze
49 g /8 g
Węglowodany
392 g /65 g
cukry
136 g /23g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    W misce połącz wszystkie składniki poza lukrem :-). Dolej trochę wody i wymieszaj. Dolewaj wody po trochu tak by ciasto dało się zagnieść ale nie rozpływało się. Jeśli ciasto będzie zbyt cieknące to podsyp mąką i zagnieć. Uformuj kulkę ciasta i odstaw na parę minut.

  • Krok 2

    Rozwałkuj cienki placek. Pierniczki będą bardziej twarde przy cienkim a bardziej miękkie przy grubym cieście. Wybierz swój ulubiony sposób na pierniczki. W przepisie jest wykorzystana wysokość ok. 4 mm. Piecz pierniczki przez 15 minut w 170 stopniach.

  • Propozycja podania

    Po upieczeniu pierniczki muszą przestygnąć. Już po chwili można je udekorować lukrem. Przepis na domowy lukier: pół szklanki cukru pudru zalej 2 łyżkami wrzątku, utrzyj przez 5 minut pałką do ucierania, na koniec dodaj kilka kropel soku z cytryny. Od razu dekoruj pierniczki. Gdy lukier stężeje dolej łyżeczkę wrzątku i rozmieszaj. Smacznego!

Porady

  • Cienkie pierniczki są dość twarde po upieczeniu i świetnie nadają się jako dekoracja na choinkę. Po kilku tygodniach będą kruche i delikatne.

  • Przyprawę do pierników możesz zrobić sam z ulubionych smaków. Polecam zmieszać sproszkowany cynamon, goździki, pieprz, kardamon i odrobinę gałki muszkatałowej. Można smakować mieszankę i zmieniać proporcje składników. Miłej zabawy:-)

x