Pobawmy się w Piernikarzy!
Aromatyczne przyprawy, mód, powidła i ciemne ciasto. Tym właśnie kiedyś zajmowali się piernikarze. To dzięki nim dziś możemy cieszyć się korzennymi ciasteczkami, które tak bardzo przypominają nam święta. Naszą polską stolicą pierników jest oczywiście Toruń i co nie tak oczywiste pierniczki pochodzą od braci zakonnych. To oni mieli dostęp do przypraw i miodu, dzięki współpracy z naszym niemieckim sąsiadem.
Dzięki nim znamy smak tych pysznych ciastek, i dziś możemy zrobić je we własnym domu.
Poznajcie przepis na bezglutenowe pierniczki na miodzie, bez mleka i jaj. Ciasto na pierniki zawiera mąki bezglutenowe oraz całą moc aromatycznych przypraw, jak cynamon, imbir, kardamon czy pieprz. Mieszanki przypraw możemy zrobić w naszym domu, według naszych ulubionych smaków. Pierniczki obowiązkowo muszą zawierać miód i powidła śliwkowe. Dzięki nim są słodkie i miękkie.
Pierniczki najlepiej upiec na kilka tygodni przed świętami, by poleżały i stały się delikatne i pyszne. Klasycznym sposobem zdobienia pierników jest polewa lukrowa lub czekoladowa.
Smacznego!
Po upieczeniu pierniczki muszą przestygnąć. Już po chwili można je udekorować lukrem. Przepis na domowy lukier: pół szklanki cukru pudru zalej 2 łyżkami wrzątku, utrzyj przez 5 minut pałką do ucierania, na koniec dodaj kilka kropel soku z cytryny. Od razu dekoruj pierniczki. Gdy lukier stężeje dolej łyżeczkę wrzątku i rozmieszaj. Smacznego!
Cienkie pierniczki są dość twarde po upieczeniu i świetnie nadają się jako dekoracja na choinkę. Po kilku tygodniach będą kruche i delikatne.
Przyprawę do pierników możesz zrobić sam z ulubionych smaków. Polecam zmieszać sproszkowany cynamon, goździki, pieprz, kardamon i odrobinę gałki muszkatałowej. Można smakować mieszankę i zmieniać proporcje składników. Miłej zabawy:-)