Bezglutenowe ciasto na pierogi do którego potrzebujemy tylko jeden składnik – mąkę ryżową.
Najszybszy, najprostszy i najtańszy przepis na ciasto na świąteczne pierogi.
Mąkę ryżową zalewamy wrzątkiem i wygniatamy ciasto. Jest elastyczne i plastyczne. Wykrawamy kształt pieroga, nadziewamy farszem i prawie gotowe.
Ciasto ryżowe parzone doskonale nadaje się do gotowania na parze, pieczenia w piekarniku oraz smażenia w głębokim tłuszczu. Trochę mniej sprawdza się w tradycyjnym gotowaniu, gdyż trochę się rozkleja i kruszy, ale jeśli będziemy gotować je krótko i delikatnie to na pewno się uda.
Polecam serdecznie ten przepis na ciasto na pierogi. Jest naprawdę niesamowicie prosty:-)
Smacznego!
Gotowe pierogi można gotować na parze lub w wodzie. Wybierając opcję gotowania w wodzie należy uważać bo ciasto jest bardzo delikatne i może się rozpaść w gotowaniu a brzegi pieroga mogą się rozkleić. Pierogi idealnie nadają się do smażenia w głębokim oleju, są wtedy najpyszniejsze. Surowe pierogi można również upiec w piekarniku, trochę wtedy pękają ale są zyskują super smak pieczonego ciasta.
Od lewej: pierogi z ciasta bez dodatków gotowane w wodzie, pierogi z ciasta z dodatkiem pasty curry gotowane na parze, pierogi z pastą curry pieczone w piekarniku, pierogi z pastą curry smażone w głębokim tłuszczu. Polecam ten ostatni sposób przygotowania. Według mnie smażone pierogi są najlepsze.:-) Smacznego!
Ciasto ryżowe nie ma smaku, albo ma smak ryżu. Można nadać ciastu dowolny smak, dodając do niego ulubione przyprawy czy zioła. Dzięki 1 łyżeczce pasty curry, moje pierogi zyskały piękny rudawy kolor i pikantny smak. Zdecydowanie polecam dodać smak do ciasta pierogowego.