Śniadanie jak wiemy jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia.
Powinno być dobrze zbilansowane, sycące i bogate w składniki pokarmowe.
A dodatkowo musi być łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mając Hashimoto stajemy przed nie lada wyzwaniem.
Smacznie, odżywczo i szybko:-)
Przedstawiam Wam zatem pyszne śniadanie zawierające resztki z wczorajszego obiadu, a mianowicie ryż.
Często udaje mi się ugotować za dużo makaronu ryżowego. Jeśli też tak macie to gratuluje. Jest to pierwszy krok do szybkiego śniadania.
Poznajcie przepis na pikantne placuszki z makaronu ryżowego w asyście mizerii z ogórka i jogurtu roślinnego.
Bez glutenu, bez laktozy, bez jaj. Pełne kwasów Omega3, witamin i mikroelementów. Dobrze wpływa na nasz mózg, odżywia i ułatwia odchudzanie.
Smacznego!
Ugotowany makaron ryżowy lub ryż zmiksuj blenderem na gładką masę. Ugotowany ryż można też tylko trochę rozgnieść mikserem lub widelcem, tutaj masa nie musi być głaska. Dodaj ostre przyprawy jakie lubisz (pasta curry, ketchup, chilli), sól oraz nasiona słonecznika. Ponownie zmiksuj. Dołóż mąkę i gumę guar, wymieszaj.
Do placuszków koniecznie trzeba przygotować jakieś zielone warzywo. Możesz wybrać zielonego ogórka. Wystarczy go pokroić w cienkie plasterki. Włóż ogórka do miseczki i lekko posól. Po 5 minutach ogórek pod wpływem soli puści sok. Dołóż wtedy jogurt roślinny. Dodaj cytrynę i lekko posól. Wymieszaj jogurt z ogórkiem i odstaw na chwilę by smaki się połączyły.
Danie jest bogate w dobre tłuszcze pod warunkiem, że są one dodane do zimnej potrawy. Olej lniany traci swoje cenne właściwości w wysokiej temperaturze. Lepiej dla nas gdy jemy go z chłodnymi dodatkami.
Posiłek jest dobrze zbilansowany w zakresie tłuszczy i węglowodanów. Posiada też dobrą ilość błonnika. Jeżeli chcemy zwiększyć zawartość białka wystarczy dodać kawałek wędzonego łososia lub gotowaną chudą szynkę. Uważajmy jednak na zawartość tłuszczy.