Pikantne placuszki ryżowe

  • Porcje: 1
  • Przygotowanie: 10 m
  • Czas gotowania: 5 m
  • Gotowe w: 15 m
Loading...
(5 / 5)

Śniadanie jak wiemy jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia.

Powinno być dobrze zbilansowane, sycące i bogate w składniki pokarmowe.
A dodatkowo musi być łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mając Hashimoto stajemy przed nie lada wyzwaniem.
Smacznie, odżywczo i szybko:-)
Przedstawiam Wam zatem pyszne śniadanie zawierające resztki z wczorajszego obiadu, a mianowicie ryż.
Często udaje mi się ugotować za dużo makaronu ryżowego. Jeśli też tak macie to gratuluje. Jest to pierwszy krok do szybkiego śniadania.
Poznajcie przepis na pikantne placuszki z makaronu ryżowego w asyście mizerii z ogórka i jogurtu roślinnego.

Bez glutenu, bez laktozy, bez jaj. Pełne kwasów Omega3, witamin i mikroelementów. Dobrze wpływa na nasz mózg, odżywia i ułatwia odchudzanie.

Smacznego!

Składniki

Wartości odżywcze /porcja

Energia
460 kcal
Białko
11 g
Tłuszcze
17 g
Tłuszcze nienasycone
12 g
Węglowodany
64 g
Błonnik
5 g
Cukry
6g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Ugotowany makaron ryżowy lub ryż zmiksuj blenderem na gładką masę. Ugotowany ryż można też tylko trochę rozgnieść mikserem lub widelcem, tutaj masa nie musi być głaska. Dodaj ostre przyprawy jakie lubisz (pasta curry, ketchup, chilli), sól oraz nasiona słonecznika. Ponownie zmiksuj. Dołóż mąkę i gumę guar, wymieszaj.

  • Krok 2

    Z powstałej masy uformuj kuleczki i rozgnieć je na grubość 5 mm. Usmaż na odrobinie oleju kokosowego. Placuszki będą miały kolor przypraw, które dodasz. Jeśli dołożysz szczyptę alg morskich w proszku to uzyskasz kolor zielony, od pasty curry będzie czerwony lub żółty.

  • Krok 3

    Do placuszków koniecznie trzeba przygotować jakieś zielone warzywo. Możesz wybrać zielonego ogórka. Wystarczy go pokroić w cienkie plasterki. Włóż ogórka do miseczki i lekko posól. Po 5 minutach ogórek pod wpływem soli puści sok. Dołóż wtedy jogurt roślinny. Dodaj cytrynę i lekko posól. Wymieszaj jogurt z ogórkiem i odstaw na chwilę by smaki się połączyły.

  • Propozycja podania

    Ogórkową mizerię ułóż na talerzu. Na patelni upraż nasiona sezamu. Posyp nim ogórki. Gdy nasiona ostygną polej całość olejem lnianym. Na koniec dołóż gorące placuszki ryżowe obok ogórków. Gotowe. Smacznego!

Porady

  • Danie jest bogate w dobre tłuszcze pod warunkiem, że są one dodane do zimnej potrawy. Olej lniany traci swoje cenne właściwości w wysokiej temperaturze. Lepiej dla nas gdy jemy go z chłodnymi dodatkami.

  • Posiłek jest dobrze zbilansowany w zakresie tłuszczy i węglowodanów. Posiada też dobrą ilość błonnika. Jeżeli chcemy zwiększyć zawartość białka wystarczy dodać kawałek wędzonego łososia lub gotowaną chudą szynkę. Uważajmy jednak na zawartość tłuszczy.

x