Polędwiczki wieprzowe

  • Porcje: 4
  • Przygotowanie: 30 m
  • Czas gotowania: 20 m
  • Gotowe w: 30 m
Loading...
(5 / 5)

KASZA – dziś gryczana i to na dodatek prażona, na szczęście naturalnie bezglutenowa.

Bezglutenowe, bezmleczne, bezcukrowe i bezjajeczne obiadki to nie lada wyzwanie nawet dla kogoś kto już od lat nauczył się je przygotowywać. Wyzwaniem jest nie sposób gotowania czy dobór składników a radzenie sobie z nudą w codziennym jadłospisie.

Postanowiłam zatem zaprzyjaźnić się ze smakami, które są jeszcze dla mnie dostępne, a z którymi było mi jakoś nie po drodze.

Zatem kasza gryczana prażona właśnie. Ten smak od zawsze był dla mnie zbyt intensywny.  Oraz lubiane przez większość łodygi selera. Konsystencja super, ale smak czy też aromat już mnie jakoś nie urzekały.

Jakimś dziwnym trafem obydwa składniki znalazły się w mojej kuchni i chcąc nie chcą trzeba było coś z nich zrobić. Powstały dwa sosy gulaszowe grzybowy i selerowy 🙂

Przyznam się że kaszę z sosem grzybowym uwielbiam od zawsze! Zatem dla bezpieczeństwa i urozmaicenia obiadu przygotowałam ten szybki i pyszny sos, oraz poświęciłam się przygotowaniu tego bardziej wymagającego słodko-kwaśnego.

Obydwa sosy są bardzo proste. I muszę przyznać pyszne!

Sos selerowy ma niesamowity aromat, bardzo kuszący. A słodkie pomidory i odrobina soku z limonki wymieszane z czosnkiem i imbirem dodają cudnego smaku. Danie powinno być ostre, słodkie i kwaskowe.

Kasza gryczana od dziś wchodzi na stałe do mojej kuchni. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje.

Smacznego!

Składniki:

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Baza do sosów opiera się na tych samych składnikach. Starty lub posiekany imbir i czosnek przesmaż na łyżce oleju kokosowego lub innego tłuszczu. Polędwiczki pokrój w ulubione kostki lub paski i przesmaż na patelni z imbirem i czosnkiem. Uważaj by przyprawy nie przypaliły się bo mogą być gorzkie.

  • Krok 2

    Do sosu słodko-kwaśnego przygotuj seler, pomidory i papryczkę. Posiekaj wszystko tak jak lubisz. Oddziel połowę mięsa z patelni i przełóż do garnka. Dołóż do niego pokrojone warzywa, wlej pół szklanki wody lub bulionu oraz pół puszki mleka kokosowego. Dodaj sól, pieprz i sok z limonki. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

  • Krok 3

    Grzyby namocz w zimnej wodzie conajmniej 30 minut. Drugą połowę mięsa przełóż do drugiego garnka i zalej szklanką wody. Dodać odcedzone i miękkie grzyby. Gotuj przez 25 minut. Dodaj sól i dużo pieprzu. Do zagęszczenia sosu możesz użyć łyżkę dowolnej mąki bezglutenowej. Rozmieszaj ją w niewielkiej ilości zimnej wody i wlej do garnka. Wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę.

  • Propozycja podania

    Gotowana gryczana kasza najlepiej smakuje z sosem grzybowym! Jest smakowita i pożywna. Wersja słodko-kwaśna daje nam dodatkowo porcję wartościowych warzyw i lekko orientalny smak. Dwa bardzo różne w smaku dania zbudowane na tej samej bazie to świetny pomysł na walkę z nudą podczas zapracowanego dnia. Szybko, smacznie i różnorodnie. Smacznego!

x