Puszysty chleb bezglutenowy

  • Porcje: 4
  • Przygotowanie: 10 m
  • Czas gotowania: 2:0 h
  • Gotowe w: 2:20 h
Loading...
(5 / 5)

Piekarnia pachnąca pączkami, bułkami, bochenkami czy rogalami z makiem kusi i rozbudza nasze zmysły. Myśl, że już na zawsze trzeba ją omijać jest najbardziej przykrą koniecznością jaką doświadczamy na diecie bezglutenowej.

Po wielu próbach rozsmakowania się w wysuszonej wacie jaką oferują producenci gotowych wypieków bezglutenowych, rozwiązanie przyszło samo.

Domowy chleb bezglutenowy.

Mąka, tłuszcz, sól, woda i drożdże. I nie koniecznie wypiekacz do chleba, choć wygodny i skuteczny.

Wypiekacz 100 zł, mąka na jeden bochenek 5 zł, tłuszcz i drożdże 3 zł.

Polecam bardzo, wszystkim, którzy chleb kochają.  Gotowy mix różnych mąk bez glutenu gwarantuje puszystość, zapach i pyszny smak każdego bochenka. Moją ulubioną mąką, która sprawdza się do chleba, pizzy czy pączków to mix Bread Schar.

Kupując wypiekacz do chleba dostajemy zbiór przepisów na pyszne chleby z dodatkami typu cebulka, które uwielbiają wszyscy moi goście.

Okryjcie swój ulubiony chleb bezglutenowy i cieszcie się każdym kęsem.

 

Składniki

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Odmierzamy mąki, przesiewamy przez sito i wsypujemy do formy chlebowej z wypiekacza, dodajemy sól, wlewamy wodę i dodajemydrożdże. Ustawiamy formę w wypiekaczu i włączamy program by rozpoczął mieszanie. Jeśli pieczemy w piekarniku, możemy wymieszać produkty łyżką lub robotem kuchennym w misce.

  • Krok 2

    Obieramy cebulę i kroimy w ulubioną kostkę. Duża kostka będzie bardziej wyczuwalna w chlebie. Rozgrzewamy olej kokosowy lub masło i smażymy cebulę do momentu zeszklenia. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli dodamy gorącą cebulę do pozostałych składników to zabijemy drożdże i ciasto nie wyrośnie. Letnią cebulę dodajemy do ciasta. Dynię kroimy w cienkie słupki lub trzemy na dużych oczkach na tarce i surową wrzucamy do ciasta i mieszamy.

  • Krok 3

    Zamykamy wypiekacz i pozwalamy mu pracować za nas. Po pewnym czasie ciasto zacznie rosnąć, a następnie rozpocznie się wypiekanie. Pozostaje nam czekanie. Przy wersji z piekarnikiem, wymieszaną masę wykładamy do wysmarowanej formy na chleb, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Chleb po upieczeniu wyjmujemy z formy i czekamy aż przestygnie.

  • Propozycja podania

    Najlepszy jest jeszcze ciepły. Pachnącą kromkę chleba możemy zamoczyć w oleju lnianym z odrobiną octu balsamicznego. A na wilczy apetyt polecam kiszoną kapustę i świeże warzywa.

Porady

  • Przepis na bezglutenowy chleb możemy dowolnie modyfikować, dodając do mąki zioła typu oregano, suszone pomidory, żurawinę, nasiona chia czy słonecznik i dynię. Za każdym razem uzyskamy inny aromat i smak.

x