Piekarnia pachnąca pączkami, bułkami, bochenkami czy rogalami z makiem kusi i rozbudza nasze zmysły. Myśl, że już na zawsze trzeba ją omijać jest najbardziej przykrą koniecznością jaką doświadczamy na diecie bezglutenowej.
Po wielu próbach rozsmakowania się w wysuszonej wacie jaką oferują producenci gotowych wypieków bezglutenowych, rozwiązanie przyszło samo.
Domowy chleb bezglutenowy.
Mąka, tłuszcz, sól, woda i drożdże. I nie koniecznie wypiekacz do chleba, choć wygodny i skuteczny.
Wypiekacz 100 zł, mąka na jeden bochenek 5 zł, tłuszcz i drożdże 3 zł.
Polecam bardzo, wszystkim, którzy chleb kochają. Gotowy mix różnych mąk bez glutenu gwarantuje puszystość, zapach i pyszny smak każdego bochenka. Moją ulubioną mąką, która sprawdza się do chleba, pizzy czy pączków to mix Bread Schar.
Kupując wypiekacz do chleba dostajemy zbiór przepisów na pyszne chleby z dodatkami typu cebulka, które uwielbiają wszyscy moi goście.
Okryjcie swój ulubiony chleb bezglutenowy i cieszcie się każdym kęsem.
Odmierzamy mąki, przesiewamy przez sito i wsypujemy do formy chlebowej z wypiekacza, dodajemy sól, wlewamy wodę i dodajemydrożdże. Ustawiamy formę w wypiekaczu i włączamy program by rozpoczął mieszanie. Jeśli pieczemy w piekarniku, możemy wymieszać produkty łyżką lub robotem kuchennym w misce.
Obieramy cebulę i kroimy w ulubioną kostkę. Duża kostka będzie bardziej wyczuwalna w chlebie. Rozgrzewamy olej kokosowy lub masło i smażymy cebulę do momentu zeszklenia. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli dodamy gorącą cebulę do pozostałych składników to zabijemy drożdże i ciasto nie wyrośnie. Letnią cebulę dodajemy do ciasta. Dynię kroimy w cienkie słupki lub trzemy na dużych oczkach na tarce i surową wrzucamy do ciasta i mieszamy.
Zamykamy wypiekacz i pozwalamy mu pracować za nas. Po pewnym czasie ciasto zacznie rosnąć, a następnie rozpocznie się wypiekanie. Pozostaje nam czekanie. Przy wersji z piekarnikiem, wymieszaną masę wykładamy do wysmarowanej formy na chleb, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Chleb po upieczeniu wyjmujemy z formy i czekamy aż przestygnie.
Przepis na bezglutenowy chleb możemy dowolnie modyfikować, dodając do mąki zioła typu oregano, suszone pomidory, żurawinę, nasiona chia czy słonecznik i dynię. Za każdym razem uzyskamy inny aromat i smak.