Łatwe w przygotowaniu sajgonki wegetariańskie.
Super zdrowe i beztłuszczowe sajgonki z warzywami to propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają kuchnię azjatycką i dbają o zdrowie. Bez smażenia w głębokim tłuszczu, za to tak samo chrupiące i pyszne.
Krótko gotowane warzywa dostarczą mnóstwa witamin i mikroelementów. A przy okazji możemy zainspirować się papierem ryżowym i znaleźć dla niego wiele innych zastosowań.
Sajgonki nie wymagają długiego gotowania. Najwięcej zaangażowania wymaga od nas proces rolowania sajgonek, które składa się podobnie jak kopertę. Każda kolejna sajgonka będzie piękniejsza i Wasza!
Fantastyczne jako przekąski lub lunch. Idealne na ciepło jak i na zimno.
Możesz zdecydować co włożysz do środka, z jakim sosem je zjesz. Opcji jest wiele.
Smacznego!
Do dużego płaskiego talerza nalewamy dużo ciepłej wody. Papier ryżowy wkładamy do wody na 2 sekundy. Wykładamy stroną z tłoczeniami do dołu na drewnianej desce. Papier nasiąka wodą i robi się bardzo miękki i łatwo się rozrywa. Po środku papieru układamy przygotowane warzywa w rządku ok 8 cm długości na 1,5 cm szerokości. Zawijamy z trzech stron do środka i rolujemy w kierunku ostatniej niezwiniętej strony. Starajmy się rolować ciasno i uważać by papier się nie przedarł.
Sajgonki można przygotować na wiele różnych sposobów. Można do powyższych składników dodać gotowany ryż lub makaron z fasoli mung. Dzięki temu sajgonki będą bardziej sycące.