Sajgonki bez tłuszczu

  • Porcje: 2
  • Przygotowanie: 40 m
  • Czas gotowania: 6 m
  • Gotowe w: 46 m
Loading...
(5 / 5)

Łatwe w przygotowaniu sajgonki wegetariańskie.

Super zdrowe i beztłuszczowe sajgonki z warzywami to propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają kuchnię azjatycką  i dbają o zdrowie. Bez smażenia w głębokim tłuszczu, za to tak samo chrupiące i pyszne.

Krótko gotowane warzywa dostarczą mnóstwa witamin i mikroelementów. A przy okazji możemy zainspirować się papierem ryżowym i znaleźć dla niego wiele innych zastosowań.

Sajgonki nie wymagają długiego gotowania. Najwięcej zaangażowania wymaga od nas proces rolowania sajgonek, które składa się podobnie jak kopertę. Każda kolejna sajgonka będzie piękniejsza i Wasza!
Fantastyczne jako przekąski lub lunch. Idealne na ciepło jak i na zimno.
Możesz zdecydować co włożysz do środka, z jakim sosem je zjesz. Opcji jest wiele.

Smacznego!

Skadniki

Wartości odżywcze /porcja

Energia
634 kcal /317 kcal
Białko
21 g /11 g
Tłuszcze
6 g /3 g
Węglowodany
140 g /70 g
Błonnik
8 g /4 g
Cukry
10 g /5 g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Obieraczką do warzyw wycinamy cienkie płatki z marchewki i pietruszki. Botwinkę i fasolki przycinamy do długości około 8 cm. Cebulę kroimy w talarki i smażymy na patelni bez tłuszczu tak by się lekko zeszkliła.

  • Krok 2

    Do dużego płaskiego talerza nalewamy dużo ciepłej wody. Papier ryżowy wkładamy do wody na 2 sekundy. Wykładamy stroną z tłoczeniami do dołu na drewnianej desce. Papier nasiąka wodą i robi się bardzo miękki i łatwo się rozrywa. Po środku papieru układamy przygotowane warzywa w rządku ok 8 cm długości na 1,5 cm szerokości. Zawijamy z trzech stron do środka i rolujemy w kierunku ostatniej niezwiniętej strony. Starajmy się rolować ciasno i uważać by papier się nie przedarł.

  • Kok 3

    Zrolowane i sklejone sajgonki układamy na wilgotnej drewnianej desce lub bambusowej tacce. Papier ryżowy lubi się skleić, dlatego zostawmy miejsce pomiędzy sajgonkami by się nie stykały.

  • Krok 4

    Przygotowane sajgonki przekładamy na gorącą patelnię grillową. Możemy wykorzystać również zwykłą patelnię i odrobinę tłuszczu, lub grill w piekarniku. Smażymy sajgonki po 3 minuty z każdej strony.

  • Krok 5

    Po usmażeniu papier ryżowy powinien zrobić się mniej przezroczysty. Jest to znak, że sajgonki są już gotowe. Możemy podać je z porcją ryżu jako całe danie lub traktować jako pyszną i lekką przekąskę. Smacznego!

Porady

  • Sajgonki można przygotować na wiele różnych sposobów. Można do powyższych składników dodać gotowany ryż lub makaron z fasoli mung. Dzięki temu sajgonki będą bardziej sycące.

x