Smażona polenta z zieloną sałatką

  • Porcje: 4
  • Przygotowanie: 15 m
  • Czas gotowania: 15 m
  • Gotowe w: 30 m
Loading...
(5 / 5)

Polenta – gotowana kaszka kukurydziana z dodatkami. Jest wyśmienita jako dodatek do dań zamiast ryżu czy ziemniaków. Szybko i łatwo się ją gotuje, a na dodatek naturalnie nie zawiera glutenu!
Można ją jeść na ciepło jak i na zimno. Nadmiar możemy zamrozić i użyć gdy dopadnie nas kuchenny leń 🤣🤣🤣

W mojej kuchni polenta sprawdziła się jako składnik śniadania. Przygotowuję ją dzień wcześniej. Rano kroję ją na kawałki i smażę na patelni. Do tego zielona sałatka i ciecierzycą z puszki i mój dzień zaczyna się kolorowo 🌈🌈🌈

Smacznego!

Składniki

Wartości odżywcze /porcja

Energia
1200 kcal /400 kcall
Białko
40 g /10 g
Tłuszcze
28 g /7 g
Węglowodany
240 g /60 g
Błonnik
12 g /3 g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Zacznij od ugotowania polenty. Kaszę kukurydzianą przepłucz i ugotuj w wodzie (dwa razy więcej wody niż kaszy), dodaj trochę soli i gotuj od 10 minut z odrobiną smażonej cebulki i ostrymi przyprawami. Polenta powinna być gęsta. W zależności od rodzaju kaszy można dolać wody.

  • Krok 2

    Po ugotowaniu przełóż całość na wyłożoną folią spożywczą foremkę. Dzięki temu kasza stężeje i nie będzie problemu z wyjęciem jej z foremki. Po wystygnięciu, wyjmij polentę na deskę lub talerz i pokrój na duże lub małe kostki, tak jak lubisz.

  • Krok 3

    Pokrojone kawałki polenty usmaż na grilu lub patelni z odrobiną tłuszczu. Podczas smażenia polenta nabierze ciepła i pysznej chrupiącej skórki. Nadwyżkę polenty możesz z powodzeniem zamrozić i wyjmować w razie ochoty.

  • Krok 4

    Przygotuj sałatkę. Wszystkie zielone liście porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Dodaj warzywa z puszki bez zalewy. W międzyczasie podsmaż na oleju kokosowym pokrojone grzyby i ciepłe dorzuć do sałaty. Pomidorki przekrój na mniejsze części i dołóż do sałatki. Na koniec dodaj olej lniany, sok z cytryny i przyprawy.

  • Propozycja podania

    Usmażone kawałki polenty możesz dodać do sałatki i wszystko razem wymieszać. W takiej wersji polenta lekko się rozpadnie w sałatce. Jeśli chcesz poczuć chrupkość polenty, podaj ją obok sałatki. Smacznego!

Porady🥘

  • Ten przepis niech będzie tylko inspiracją. Produkty można dowolnie wymieniać. To co powinno się znaleźć w sałatce to dużo zielonych liści, coś soczystego i coś z dużą ilością białka (ciecierzyca lub mięso) oraz soczyste dodatki typu pomidorki czy smażone grzyby.

  • Podstawowy przepis na polentę to kasza z wodą. Jednak do ugotowanej polenty można dodać prawie wszystko co usmażone lub ugotowane oraz zioła. Dzięki cebulce lub papryce polenta zyskuje cudowny aromat. Można ją barwić na różne kolory. Dodając trochę soku z buraka polenta robi się pomidorowa lub różowa, miksując szpinak uzyskamy zielony kolor polenty itp.

x