B臋d膮c na wakacjach na greckiej wyspie Korfu zasmakowa艂am w greckim 艣niadaniu. Nie jest to sa艂atka grecka聽馃檭聽ale r贸wnie pyszne danie i na dodatek z typowo polskich produkt贸w. Wed艂ug menu by艂o to 艣niadanie angielskie ale nie o nazw臋 chodzi聽鈽猴笍
艢niadanie sk艂ada si臋 z trzech sk艂adnik贸w podanych w nietypowy spos贸b.
Pyszne i szybkie!
Smacznego!
Zacznij od przygotowania ziemniaka, bo z nim jest najd艂u偶ej. Oryginalny przepis m贸wi o placku ziemniaczanym z tartego ziemniaka. Jednak r贸wnie dobrze a o wiele szybciej mo偶emy przygotowa膰 ziemniaka typu frytka. Obranego ziemniaka pokr贸j na plastry ok 1 cm grubo艣ci. Podsma偶 je na patelni przez 2 minuty z ka偶dej strony.
Ziemniaki przed sma偶eniem mo偶na podgotowa膰 przez 2 minuty we wrz膮tku. Wtedy szybciej si臋 usma偶膮 na patelni. R贸wnie dobrze mo偶na wykorzysta膰 ziemniaki z poprzedniego obiadu (je艣li zosta艂y 馃構).
Sma偶ony pomidor jest naprawd臋 wyj膮tkowy, s艂odki i aromatyczny. Polecam ten spos贸b przygotowania.