Szybka zapiekanka

  • Porcje: 3
  • Przygotowanie: 5 m
  • Czas gotowania: 15 m
  • Gotowe w: 15 m
Loading...
(5 / 5)

Śniadanie bez glutenu i nabiału często jest prawdziwym wyzwaniem. Gdy budzi nas głód a kubki smakowe domagają się mocnego pobudzenia to zwykła owsianka nie wystarczy 😉
Wystarczy wtedy wymieszać ze sobą zwykłe śniadaniowe składniki, wsunąć do piekarnika i po 15 minutach śniadanko pachnie w całym domu i zachęca do uśmiechu.
Zapraszam na śniadanie mistrzów! 💪
Chlebowa zapiekanka bez glutenu i nabiału, z parówkami i sosem roślinnym😋

Smacznego!

Składniki

Wartości odżywcze /porcja

Energia
1520 kcal /507 kcall
Białko
54 g /18 g
Tłuszcze
80 g /27 g
Węglowodany
149 g /50 g
Błonnik
3 g /1 g
Cukry
5 g / ~2 g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Cebulkę posiekaj tak jak lubisz i podsmaż na odrobinie oleju. Posól i popierz. Naczynie do zapiekanki wysmaruj olejem. Pokrusz chleb lub bułki (połowę porcji) na dno naczynia, tak by całe dno było zakryte pieczywem.

  • Krok 2

    Na pieczywie ułóż przekrojone na pół parówki. Parówki możesz posmarować ketchupem lub przecierem pomidorowym jeśli lubisz. Na parówkach ułóż cebulkę. Na górę pokrusz drugą połowę pieczywa. Wstaw do gorącego (180 stopni) piekarnika.

  • Krok 3

    W tym czasie przygotuj sos w garnku. Użyj mleka roślinnego, musztardy i wszystkich przypraw wraz z cytryną. Zagotuj sos i sprawdź czy jego smak jest intensywnie słony, ostry i kwaśny z wyraźną nutą gałki muszkatałowej. Gorący sos wlej do naczynia z zapiekanką. Ponownie wstaw zapiekankę do piekarnika na około 10 minut, bez przykrycia.

  • Propozycja podania

    Po upieczeniu dodaj na wierzch rukolę lub inną ulubioną sałatę, skropl całość olejem lnianych i posyp czarnuszką i sezamem. Smacznego!

Porady

  • Zapiekanka powinna być częściowo chrupiąca a częściowo mokra od sosu. Jeśli sosem nie udało się pokryć całej górnej warstwy chleba to możemy zwiększyć ilość mleka i zrobić więcej sosu. Dół zapiekanki nie musi być cały w sosie, dzięki temu uzyskamy efekt chrupkiego pieczywa.

x