Śniadanie bez glutenu i nabiału często jest prawdziwym wyzwaniem. Gdy budzi nas głód a kubki smakowe domagają się mocnego pobudzenia to zwykła owsianka nie wystarczy 😉
Wystarczy wtedy wymieszać ze sobą zwykłe śniadaniowe składniki, wsunąć do piekarnika i po 15 minutach śniadanko pachnie w całym domu i zachęca do uśmiechu.
Zapraszam na śniadanie mistrzów! 💪
Chlebowa zapiekanka bez glutenu i nabiału, z parówkami i sosem roślinnym😋
Smacznego!
W tym czasie przygotuj sos w garnku. Użyj mleka roślinnego, musztardy i wszystkich przypraw wraz z cytryną. Zagotuj sos i sprawdź czy jego smak jest intensywnie słony, ostry i kwaśny z wyraźną nutą gałki muszkatałowej. Gorący sos wlej do naczynia z zapiekanką. Ponownie wstaw zapiekankę do piekarnika na około 10 minut, bez przykrycia.
Zapiekanka powinna być częściowo chrupiąca a częściowo mokra od sosu. Jeśli sosem nie udało się pokryć całej górnej warstwy chleba to możemy zwiększyć ilość mleka i zrobić więcej sosu. Dół zapiekanki nie musi być cały w sosie, dzięki temu uzyskamy efekt chrupkiego pieczywa.