Szybka zapiekanka

  • Porcje: 3
  • Przygotowanie: 5 m
  • Czas gotowania: 15 m
  • Gotowe w: 15 m
Loading...
(5 / 5)

艢niadanie bez glutenu i nabia艂u cz臋sto jest prawdziwym wyzwaniem. Gdy budzi nas聽g艂贸d a kubki smakowe domagaj膮 si臋 mocnego pobudzenia to zwyk艂a owsianka nie wystarczy聽馃槈
Wystarczy wtedy wymiesza膰 ze sob膮 zwyk艂e 艣niadaniowe sk艂adniki, wsun膮膰 do piekarnika i po 15 minutach 艣niadanko pachnie w ca艂ym domu i zach臋ca do u艣miechu.
Zapraszam na 艣niadanie mistrz贸w!聽馃挭
Chlebowa聽zapiekanka bez glutenu i nabia艂u, z par贸wkami i sosem ro艣linnym馃構

Smacznego!

Sk艂adniki

Warto艣ci od偶ywcze /porcja

Energia
1520 kcal /507 kcall
Bia艂ko
54 g /18 g
T艂uszcze
80 g /27 g
W臋glowodany
149 g /50 g
B艂onnik
3 g /1 g
Cukry
5 g / ~2 g

Wykonanie krok po kroku

  • Krok 1

    Cebulk臋 posiekaj tak jak lubisz i podsma偶 na odrobinie oleju. Pos贸l i popierz. Naczynie do zapiekanki wysmaruj olejem. Pokrusz chleb lub bu艂ki (po艂ow臋 porcji) na dno naczynia, tak by ca艂e dno by艂o zakryte pieczywem.

  • Krok 2

    Na pieczywie u艂贸偶 przekrojone na p贸艂 par贸wki. Par贸wki mo偶esz posmarowa膰 ketchupem lub przecierem pomidorowym je艣li lubisz. Na par贸wkach u艂贸偶 cebulk臋. Na g贸r臋 pokrusz drug膮 po艂ow臋 pieczywa. Wstaw do gor膮cego (180 stopni) piekarnika.

  • Krok 3

    W tym czasie przygotuj sos w garnku. U偶yj mleka ro艣linnego, musztardy i wszystkich przypraw wraz z cytryn膮. Zagotuj sos i sprawd藕 czy jego smak jest intensywnie s艂ony, ostry i kwa艣ny z wyra藕n膮 nut膮 ga艂ki muszkata艂owej. Gor膮cy sos wlej do naczynia z zapiekank膮. Ponownie wstaw zapiekank臋 do piekarnika na oko艂o 10 minut, bez przykrycia.

  • Propozycja podania

    Po upieczeniu dodaj na wierzch rukol臋 lub inn膮 ulubion膮 sa艂at臋, skropl ca艂o艣膰 olejem lnianych i posyp czarnuszk膮 i sezamem. Smacznego!

Porady

  • Zapiekanka powinna by膰 cz臋艣ciowo chrupi膮ca a cz臋艣ciowo mokra od sosu. Je艣li sosem nie uda艂o si臋 pokry膰 ca艂ej g贸rnej warstwy chleba to mo偶emy zwi臋kszy膰 ilo艣膰 mleka i zrobi膰 wi臋cej sosu. D贸艂 zapiekanki nie musi by膰 ca艂y w sosie, dzi臋ki temu uzyskamy efekt chrupkiego pieczywa.

x