Faszerowane ziemniaki na sposób wykwintny, oryginalny, prosty i pyszny.
Ziemniaki są dla mnie podstawą obiadu. Protokół autoimmunologiczny niestety ich zabrania, ale jeśli aktualnie nie jesteście na tej diecie to zapraszam do wypróbowania przepisu na pieczone ziemniaki z farszem.
Przepis na faszerowane ziemniaki bez glutenu i nabiału to idealne rozwiązanie gdy nie mamy pomysłu co przygotować na obiad, przekąskę czy mini przyjęcie. Sekret tkwi w ziemniaku, nie ważne jakiej jest odmiany, ważne co do niego dodasz. Ugotuj i dopraw ziemniaki. Baw się różnorodnością dodatków, od łososia przez smażoną cebulkę, pieczarki, pastę warzywną czy mięso mielone. Bazą jest pure z ziemniaka z sekretnymi przyprawami <3
Bezglutenowa i beznabiałowa propozycja dla smakoszy ziemniaków:-)
Smacznego!
Zacznij od ugotowania ziemniaków w mundurkach z odrobiną soli. Po około 15 minutach powinny być gotowe. Dotknij ziemniaka widelcem, jeśli ziemniak jest miękki to znak, że jest gotowy. Jeśli ziemniak pęknie to oznacza, że już na pewno jest ugotowany. Przy gotowaniu dużych ziemniaków odczekaj 25 - 30 minut i dopiero zakończ gotowanie.
Pure przełóż do łódeczek, formując niewielkie zagłębienie pośrodku ziemniaka. W zagłębienie włożysz później farsz. Napełnione łódeczki wstaw do piekarnika pod grill na 5 - 10 minut. Do pure możesz dołożyć swoje ulubione dodatki jak smażona cebulka, kminek, koper czy gałka muszkatałowa. Pure powinno być bardzo smaczne.
Dla tych co lubią sery wegańskie polecam wsypać wiórki serowe do pure i wymieszać. Ser podkręci smak ziemniaka. Wiórki serowe można zrobić w domu łamiąc lub ścierając ser na tarce.
Zamiast dodatków mięsnych można użyć pieczarki smażone z cebulą lub pieczone warzywa.
Jeśli mamy dużo czasu gotujmy nasze ziemniaki aż lekko popękają na wierchu, wtedy mamy pewność, że pure będzie delikatne i ugotowane:-)