Przewodnik po produktach polecanych w chorobie Hashimoto
Zmiana diety w Hashimoto wiąże się z wykluczeniem większości znanych nam i lubianych składników czy produktów spożywczych. Jakie produkty powinny zniknąć z naszej kuchni a jakie powinny się pojawić? Czym zastąpić ulubione produkty i posiłki? Jak powinna wyglądać nasza spiżarnia gdy przechodzimy na dietę polecaną w Hashimoto?
Dieta w chorobach tarczycy w tym Hashimoto,
całkowicie wyklucza produkty z glutenem oraz mleczne.
GLUTEN – pszenica, jęczmień, żyto. MLECZNE – mleko, ser, śmietana, jogurt, kefir, twaróg.
Gluten i mleko dodawane są do większości gotowych produktów spożywczych typu makaron, czekolada
czy wędlina. Każdy wyrób gotowy posiada listę składników z których jest wykonany,
nie wszystkie jednak są wyraźnie oznaczone jako gluten lub laktoza.
Gluten i mleko negatywnie wpływają na nasz układ immunologiczy, powodują stany zapalne
i przyczyniają się do powstawania wielu chorób.
ZMIANA NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH WYMAGA
CAŁKOWITEJ WYMIANY PRODUKTÓW W NASZEJ KUCHNI!
Podstawowa dieta w chorobie Hashimoto zawiera przede wszystkim
nieprzetworzoną żywność, bez zawartości konserwantów, polepszaczy czy barwników.
Dieta skupia się wokół mięsa i warzyw z dodatkiem kasz i mąk bezglutenowych.
Wszystkie składniki powinny być gotowane, niezalecane jest spożywanie warzyw na surowo,
za wyjątkiem sałat i natek. Kasze i ryż powinny być moczone w wodzie, zanim zostaną ugotowane.
Tłuszcz powinien być spożywany głównie na zimno tak by dostarczyć sobie kwasy omega 3.
Dieta ma na celu nas odżywić, wyciszyć stany zapalne, poprawić stan zdrowia i nasze samopoczucie.
WĘGLOWODANY – mąka, kasza, płatki
Te węglowodany możesz wprowadzić do swojej spiżarni bez ryzyka dla zdrowia:
MĄKA – jaglana, z ciecierzycy, ryżowa, kukurydziana, z tapioki, amarantusowa, kasztanowa, gryczana, owsiana bezglutenowa, mix mąk bezglutenowych.
KASZA – jaglana, gryczana, ryż, quinoa.
PŁATKI – owsiane bezglutenowe, ryżowe, amarantusowe, jaglane.
BIAŁKO – mleko, ser, jaja, mięso
Te białka możesz spożywać w każdym posiłku:
MLEKO – kokosowe, ryżowe, migdałowe, owsiane, orzechowe.
SER – kokosowy, ziemniaczany, (wegański).
JAJA – jako zagęstnik lub emulgator guma guar, siemię lniane, jaja w proszku.
MIĘSO – PQS, bez konserwantów, od rzeźnika, każdy rodzaj, mniej drobiu, więcej ryb.
TŁUSZCZE – olej, smalec, masło
Te tłuszcze możesz swobodnie stosować w swojej diecie:
OLEJ – rzepakowy, lniany, (do jedzenia na zimno),
SMALEC – smalec, olej kokosowy.
MASŁO – masło klarowane.
DODATKI – przyprawy, sól, zioła
Te dodatki do potraw pomogą Ci osiągnąć zdrowie:
PRZYPRAWY – jednoskładnikowe, bezglutenowe, kakao, korab.
SÓL – morska, himalajska.
ZIOŁA – świeże, bezglutenowe suszone.
WARZYWA – warzywa, owoce, orzechy
Te warzywa są polecane w chorobie Hashimoto:
WARZYWA – wszelkie zielone (natki, łodygi, korzenie, owoce), korzeniowe.
OWOCE – z niską zawartością fruktozy (nie słodkie), cytryny, limonki, zielone banany.
ORZECHY – brazylijskie, nerkowca, ziemne, włoskie (nie solone, bez panierki).
ZOBACZ INNE WPISY Z KATEGORII ZDROWIE:
Jak to jest niedoczynność tarczycy?
Co to jest Hashimoto?
Jaka dieta jest polecana w chorobie Hashimoto?
Przewodnik po produktach polecanych w chorobie Hashimoto.
Dieta elementarna.
Suplementy diety w Hashimoto.
Zespół przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim – SIBO.