Świąteczne wypieki dla Hashimoto
DROŻDŻOWY MAKOWIEC ZAWIJANY / MUFFINKI MARCHEWKOWE / LUKROWE PIERNICZKI / KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIEM / FRANCUSKIE ROGALIKI
Gdy zaczyna się zima, pada śnieg a świat wokół błyszczy kolorowymi światełkami, przychodzi czas by usiąść na kanapie, okryć się kocem i z kubkiem aromatycznej herbaty zaplanować świąteczne pyszności. Niektóre powinniśmy przygotować już teraz, inne tuż przed świętami. Słodki czas na słodkie pomysły.
Gotowe ciasta czy zamówione z bezglutenowej cukierni, nigdy nie będą nam tak smakować jak te pochodzące z naszej kuchni. Warto zatem wybrać swoje ulubione wypieki, przygotować listę potrzebnych produktów, pewnie jakieś zakupy i już możemy bawić się kształtem i smakiem.
Jeśli zastanawiacie się jakie wypieki są bezpieczne dla Hashimoto to odpowiedź Was zaskoczy. Możemy przygotować prawie wszystko, od makowca, przez babeczki, do pierniczków.
Wypieki dla Hashimoto nie zawierają glutenu, mleka i jego pochodnych, jaj oraz soi. Kluczem do przygotowania pysznych i zdrowych słodkości jest używanie zastępników.
Czym zastąpić gluten?
Dostępnych jest wiele zamienników glutenu, do najpopularniejszych należą:
namoczone siemię lniane / mąka ziemniaczana / rozgnieciony banan, jednak najbardziej skutecznym zastępnikiem glutenu jest roślinna guma guar. Jest ona dodawana do większości mixów mąk bezglutenowych. Na 1 kg mąki bezglutenowej używa się 10 g gumy guar. Ciasto zachowuje się tak jak gdyby było wykonane z mąki pszennej. Sami decydujemy czy chcemy usztywnić czy uelastycznić ciasto zmieniając proporcję gumy.
Guma guar to roślinny proszek dzięki, któremu ciasto bezglutenowe staje się elastyczne i plastyczne.
Czym zastąpić mleko, jogurt i masło?
Zastępnikiem mleka krowiego czy koziego są mleka i napoje roślinne. Najczęściej spotkać możemy mleko kokosowe, bardzo tłuste i aromatyczne w puszkach, lub możemy je zrobić w domu z kokosa lub wiórków kokosowych. Poza kokosem, w sklepach znajdziemy także napoje roślinne podobne do mleka. Najpopularniejsze jest mleko ryżowe, o niskiej zawartości tłuszczu, za to z wapniem. Inne mleka roślinne to mleko owsiane, migdałowe i niepolecane w diecie dla Hashimoto mleko sojowe.
Poza mlekiem, rynek oferuje jogurty i śmietanki z owsa i soi, oraz masło klarowane. Podczas podgrzewania masła, tłuszcz oddziela się od białek, gdy zdejmiemy białkową piankę unoszącą się nad tłuszczem to uzyskamy masło klarowane. Masło możemy zatem kupić w sklepie, lub wykonać je samemu w domu. Kolejnym zastępnikiem masła jest olej kokosowy. Występuje on w postaci stałej, wyglądem przypomina smalec. Olej do smażenia nie ma kokosowego aromatu i świetnie sprawdza się zarówno w wypiekach jak i potrawach mięsnych.
Mleko ryżowe z wapniem to najzdrowszy zastępnik mleka krowiego. Jest hipoalergiczne i pasuje do wypieków, zup i dań głównych.
Czym zastąpić jaja?
Jaja kurze mogą być zastąpione przepiórczymi, jednak wiele osób z Hashimoto nie toleruje jaj w ogóle. W tym przypadku nie ma łatwego zastępnika. Na szczęście do wypieków możemy zastosować jaja w proszku, czyli zastępnik jaj, który po rozrobieniu z wodą staje się masą podobną do jajecznej. Poza tym możemy posłużyć się gumą guar, gdyż jajo w wypiekach przeważnie służy jako spoiwo. Jednak do ciast typu biszkopt trzeba użyć jaj w proszku.
Jaja są najtrudniejszym do zastąpienia składnikiem wypieków. Służą do spulchniania i łączenia elementów ciasta. Są gumą guar i proszkiem do pieczenia w jednym.
Korzystanie w kuchni z gumy guar, mleka ryżowego i masła klarowanego to gwarancja zdrowych i pysznych wypieków.
ŚWIĄTECZNE WYPIEKI BEZ GLUTENU, MLEKA I JAJ
Polecane składniki świątecznych wypieków:
- MĄKI – mąka ryżowa / z ciecierzycy / kokosowa /ziemniaczana / mix mąk / budyń bezglutenowy,
- CUKRY – cukier brązowy / ksylitol / cukier waniliowy / cukier puder / miód,
- PŁYNY – mleko ryżowe / kokosowe / woda gazowana / ocet jabłkowy,
- TŁUSZCZE – masło klarowane / olej kokosowy,
- PRZYPRAWY – kakao / przyprawy do piernika bezglutenowe,
- SPULCHNIACZE – proszek do pieczenia bezglutenowy / guma guar / drożdże,
- OWOCE – powidła śliwkowe / dżem / suszone owoce / owoce / imbir świeży / marchewki / mak.
KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIOWYM NADZIENIEM I CZEKOLADĄ

Składniki:
Wykonanie krok po kroku…
LUKROWE PIERNICZKI Z POWIDŁAMI I MIODEM
Składniki:
Wykonanie krok po kroku…
DROŻDŻOWY MAKOWIEC ZAWIJANY
Składniki:
Wykonanie krok po kroku…
BUDYNIOWE ROGALIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki
Wykonanie krok po kroku…
MARCHEWKOWE MUFFINKI Z MASĄ BUDYNIOWĄ
Składniki:
Wykonanie krok po kroku…
Niech te najbliższe Święta będą dla Nas wszystkich zdrowe i smaczne.
WESOŁYCH ŚWIĄT!