Zasady racjonalnego żywienia w Hashimoto
Zasady racjonalnego żywienia.
Hashimoto niesie ze sobą konieczność wprowadzenia zmian do codziennego jadłospisu. Wielu produktów czy składników należy unikać, wyłączyć je z diety. Ulubione śniadanie z jajkiem, grzanką i białą kawą, czy obiad z pomidorową i schabowym nie są już dla nas. Nie karmią nas. Szkodzą nam.
Rozpoczyna się poszukiwanie czegoś na zastępstwo. Zamiast jajka usmażę pomidora, zamiast grzanki zjem wafel ryżowy, zamiast białej kawy wypiję czarną. Zamiast 300 kcal mamy 100 kcal. Mniej kalorii zawsze nas cieszy ale czy na pewno jest dla nas zdrowe? W jajkach jest fosfor – pierwiastek mineralny, który razem z wapniem i witaminą D odpowiada za zdrowe i mocne kości, oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Pieczywo to węglowodany, czyli główne źródło energii dla naszego organizmu, dodatkowo zawiera błonnik potrzeby do prawidłowego trawienia i wchłaniania składników pokarmowych z pożywienia. Mleko w kawie dostarcza nam wapnia, który oprócz mocnych kości odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi, zdrowy sen i pogodny nastrój. Nowe śniadanie pomijając kwestię smaku, jest ubogie w witaminy i minerały a także składniki pokarmowe.
Koniecznością jest zatem świadomość jak powinien być zbudowany każdy posiłek.
Jakie składniki, w jakich ilościach i jak często powinny być dostarczanie do organizmu by zapobiec powstawaniu niedoborów, by nas odżywić.
Według zasad racjonalnego żywienia, każdego dnia nasza dieta powinna zawierać trzy podstawowe grupy składników pokarmowych: białka, tłuszcze i węglowodany. Dzienne zapotrzebowanie na energię dla osoby o prawidłowej masie ciała oraz średniej aktywności fizycznej wynosi 2000 kcal, w proporcjach 55% węglowodany, 30% tłuszcze oraz 15% białko. W przypadku stanów chorobowych nerek, wątroby, cukrzycy i innych, proporcje pomiędzy poszczególnych grupami składników znacznie się różnią, tak by nie obciążać słabszego narządu. Posiłki powinny być spożywane co najmniej 3 razy dziennie. Każdego dnia powinniśmy zjadać zarówno produkty roślinne jak i zwierzęce, oraz zboża, i mleko. Należy ograniczać tłuszcze zwierzęce, sól do 1 łyżeczki dziennie, cukier zastąpić owocami.
Dieta w Hashimoto i niedoczynności tarczycy opiera się na lekko zmienionych zasadach racjonalnego żywienia:
- Przy częstym występowaniu nadwagi energia z posiłków powinna być dobrana do każdej osoby indywidualnie, jednak suma kalorii na dzień nie powinna być niższa niż 1500 kcal. Taka ilość kalorii jest potrzebna naszemu organizmowi do przetrwania. Zmniejszając kalorie możemy spowodować, iż nasz organizm przestanie wykonywać pewne czynności, priorytetem będzie przeżycie, a nie na przykład mocne włosy, siła fizyczna czy rozmnażanie się.
- Zalecana ilość posiłków to 4 w ciągu dnia.
- Podstawowym składnikiem pokarmowym powinny być warzywa i mięso. Posiłki powinny zawierać zboża bezglutenowe oraz napoje niemleczne z dodatkiem wapnia.
- Do diety zaleca się włączyć olej kokosowy do smażenia oraz olej lniany na zimno do zup i sałatek. Sól i cukier należy ograniczyć.
Dieta powinna nas karmić a w konsekwencji leczyć. W niedoczynności tarczycy nie możemy liczyć, że organizm robi zapasy tych ważnych składników, nawet wtedy gdy mamy kilka kg za dużo. W stanach chorobowych często pojawia się problem z wchłanianiem składników z pożywienia. Organizm pobiera ich znacznie mniej niż zwykle. Bardzo ważne jest by ciągle dostarczać sobie odpowiednich składników w odpowiednich ilościach.
Nowa dieta to przede wszystkim przemyślana dieta.
Ze swojego doświadczenia wiem, że wchodząc na nową drogę zmieniły się moje priorytety. Smak nie był juz najważniejszym kryterium. Moje standardowe śniadania zmieniły się w gotowaną kaszę jaglaną z warzywami i olejem lnianym. Kto próbował oleju ten wie:-). Było to pierwsze śniadanie po którym nie byłam głodna przez 3 godziny, nie miałam problemu z trawieniem, nie spuchłam i czułam się ok. O to chodzi w nowej diecie. Ma nam nie szkodzić.
Produkty, których nie powinniśmy jeść w chorobach tarczycy:
- produkty glutenowe – pszenica, żyto, jęczmień i ich wszystkie przetwory, mieszanki przypraw, maggi, sos sojowy,
- produkty mleczne – mleko słodkie i kwaśne, śmietana, jogurt, ser, twaróg, batony, czekolady, słodycze, dania gotowe.
Kalorie, procenty i gramy – czyli jak zamienić kalorie na gramy:
Dzienna dieta 2000 kcal w proporcjach 55% / 30% / 15%
Węglowodany 55% czyli 1100 kcal, czyli 275 gramów, gdzie 1g = 4 kcal.
Tłuszcze 30% czyli 600 kcal, czyli 67 gramów, gdzie 1g = 9 kcal.
Białko 15% czyli 300 kcal, czyli 75 gramów, gdzie 1 g = 4 kcal.
Składniki pokarmowe:
Węglowodany to przede wszystkim zboża i jego przetwory typu pieczywo, makaron, kasza, oraz warzywa i owoce. Owoce oraz biała mąka i jej przetwory to węglowodany proste, które są najszybszą energią dla organizmu, jednak jej nadwyżka odkłada się w postaci tłuszczu. Pozostałe to węglowodany złożone, które wymagają dłuższego trawienia i zasilają nasz organizm w racjonalnych dawkach przez dłuższy czas. Dodatkowo posiadają błonnik, którego dziennie zapotrzebowanie wynosi 25 gramów.
W chorobie Hashimoto nie zalecane są warzywa strączkowe i psiankowate, czyli fasolki i np. pomidory. A także warzywa szybko fermentujące typu cebula. Pozycje te można włączyć do diety gdy uszczelnimy nasze jelita i przywrócimy właściwą pracę układu pokarmowego.
Tłuszcze dzielą się na roślinne, określane w większości jako tłuszcze nienasycone, oraz zwierzęce określane mianem nasycone, które pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie. Obok nich istnieją tłuszcze trans najbardziej szkodliwe, które powstają w procesie przekształcenia tłuszczu płynnego w stały. Maksymalna ilość tłuszczu trans wynosi 1%.
Odpowiednie proporcje i jakość poszczególnych składników pokarmowych pomogą nam powrócić do zdrowia.